Na cestu Vánoce

„Moravský Betlém“ zve na putování městem. Jesličky letos ve Štramberku vystavují v oknech domů a ve výlohách obchodů

Ve Štramberku vyzráli v roce 1241 nad tatarskými nájezdníky a dodnes na památku vítězství pečou tradiční perníkové uši. V roce 2020 obyvatelé „Moravského Betléma“, jak se obci s malebnými dřevěnými domečky a proslulou Štramberskou Trúbou přezdívá, vyzráli na Covid. Vymysleli totiž způsob, jak i přes všechny antipandemické restrikce uspořádat tradiční výstavu betlémů. Začíná již 1. prosince a potrvá dva měsíce až do Hromnic.

Jesličky, které přes rok uchovává místní Vánoční chalupa se stálou expozicí, vystaví v oknech rodinných domů a ve výkladních skříních obchodů. „Betlémská stezka“ začíná u kapličky v Národním sadu a má celkem 29 zastavení. Pořadatelé mezi ně zařadili i mimořádnou scenérii živého betléma, kterou sehrají místní ochotníci 26. prosince. Figurkový betlém v místním farním kostele bude rovněž vystaven až o Štědrém dnu, jak velí církevní tradice.

Reklama

Betlémy budou i v pekárnách Štramberských uší

„Stavění betlémů patří u nás k nejstarším vánočním zvykům, daleko starším než je zdobení vánočního stromku. Není rozdíl mezi betlémy historickými a současnými. Všechny vznikaly z lásky a pro radost tvůrců i diváků,“ uvádí v pozvánce na zimní procházku Štramberkem za líbeznými betlémy místní radnice a Vánoční chalupa.

Do výstavy v oknech a výlohách se zapojí osm historických rodinných domů, základní škola, cukrárna U Hezounů, drogerie, řeznictví, fotoateliér, evangelická modlitebna i katolický kostel. Betlémy vystaví také městský úřad, Vánoční chalupa, informační centrum, místní hotely i pekárna štramberských uší. Na webu štramberské radnice je k dispozici ke stažení mapka s vyznačenými místy jednotlivých zastávek i seznam zapojených domácností a provozoven.

Seznam míst s plánkem města Štramberk k dispozici zde.

Fotka od Iwona Olczyk z Pixabay
Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap