Na vyhlížení slev na pečivo a obcházení hypermarketů můžete zapomenout. Nejlevnější a troufáme si říct, že také nejlepší pečivo, si zvládnete upéct doma. Zabalené na cestu vám vydrží i nějaký ten den putování.
Tentokrát pro vás máme vyzkoušený recept na domácí chlebíčkovou veku. Suroviny na ni seženete za cenu tří obyčejných rohlíků. Na jednu veku to vychází opravdu na méně než 10 korun. A výsledek? Krásná vláčná veka vhodná na chlebíčky nebo jen tak k zakousnutí ke svačině. Výsledná váha pečiva je až 470 gramů. Takže oproti těm ze supermarketů je to taková maxiveka. Její výroba je přitom velmi snadná. Kromě trouby na pečení nepotřebujete žádný další náročný energožrout.
Doporučujeme připravit těsto na 2 ks pečiva. Obě veky se spolu vejdou pohodlně na jeden plech a z jedné rozpálené trouby budete mít více užitku.
Náklady na suroviny vycházejí z nejlevnější dostupné hladké mouky, kterou lze v akci pořídit za 17,90 za kg.
Suroviny na výrobu 1 ks veky:
330 g hladké mouky
150 g vody (vlažné)
15 g droždí
1 polévková lžíce Hery nebo jiného margarínu (rozpuštěné)
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička cukru
Postup přípravy těsta a pečení:
Do větší mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vlažnou vodu, droždí, 1 kávovou lžičku cukru a 1 kávovou lžičku soli. Do těsta patří už jen 1 lžíce rozpuštěné Hery nebo jiného margarínu na pečení.
Z těchto surovin vymícháme a vyhněteme těsto. Necháme v míse, přikryjeme utěrkou a dáme do teplé místnosti na 20 minut kynout.
Z vykynutého těsta uhněteme hrudku, kterou rozválíme do válcovitého tvaru o délce asi 30 cm.
Položíme na plech pokrytý pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout.
Mezitím si zapneme troubu a rozehřejeme ji na 200°C.
Vykynuté a vytvarované těsto zešikma několikrát nakrojíme ostrým nožem (není nutné) a potřeme vodou.
Pečeme 18-20 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
Ilustrační foto: Pavel Siuda