Po cibuli, pórku, česneku, rybách, okurkách a melounu tesknili Izraelité na poušti po opuštění Egypta. Vypráví o tom biblická kniha Numeri. Lid vedený Mojžíšem však měl k jídlu jen manu. Padala z nebe společně s rosou a Izraelité ji chodili po ránu sbírat, pak ji mleli mlýnkem nebo drtili v hmoždíři, vařili v kotlíku nebo z ní připravovali podpopelné chleby. Měla chuť jako pečivo zadělané olejem. (Nm 11,1-9).
My však máme cibule dostatek. I v zimě. Spolu se zeleninovým nebo hovězím bujónem z ní snadno uvaříme polévku, která v těchto mrazivých dnech zahřeje. Na tuto cibulovou polévku jsme objevili recept u německých františkánů. Složení lze upravit podle aktuálního stavu domácích zásob a vlastní chuti. Základem jsou 3 cibule, litr vody a bujón. Dobrou chuť.
Ingredience pro 4 porce polévky
3 středně velké cibule
1 litr vody
2 kostky bujónu (zeleninový vývar nebo hovězí vývar)/nebo 1 kostka bujónu a lžička soli
50 g másla
1 sklenička červeného vína (200 ml)
1 polévková lžíce sójové omáčky
Trocha mletého černého pepře
Příprava polévky
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a lehce opražíme. Kostky s vývarem rozmělníme a přidáme do kastrolu se sójovou omáčkou a špetkou pepře. Vše dobře s opraženou cibulí promícháme. Nyní přidáme víno a necháme krátce povařit. Nakonec dolejeme vodu, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme polévku 20 minut povařit na mírném ohni.
Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.