Otec Jiří, celerář opatství Nový Dvůr a jednatel společnosti Labora s.r.o., která dodává na trh klášterní produkty trapistických mnichů, informuje ve svém pravidelném reportu o dění v klášteře. Řeholníci se v zimních měsících nejen modlí, ale také pracují. Teplé počasí ze začátku roku využili k práci na zahradě a další členové komunity se podíleli na výrobě delikates. Novinkou v nabídce je lískooříšková pomazánka. Kdo má rád nutelu nebo nugetu může vyzkoušet i tuto čokoládovou dobrotu.
„Milí přátelé, srdečně vás všechny zdravíme z Nového Dvoru. Poprvé v novém roce 2023. Doufáme, že jste do nového roku plného nových příležitostí vstoupili s nadšením a optimismem po příjemně strávených vánočních svátcích v nejbližším kruhu rodiny a přátel,“ píše lidem, kteří se zajímají o dění v trapistickém klášteře na západě Čech otec Jiří.
V dopise se zamýšlí nad významem svátku Zjevení Páně, vzpomíná na zesnulého emeritního papeže Benedikta XVI. a připojuje povzbuzení do nového roku. „Nejen nový rok je příležitostí otevřít své srdce či rozšířit obzory své životní cesty. Každá vteřina našich životů přináší nové možnosti a je jenom na vás, na kolik jim vyjdete vstříc. Může to být kdykoli, třeba během těchto lednových dnů, které nás v našem klášteře přivítaly nezvykle teplým počasím,“ píše celerář opatství Nový Dvůr.
Jako v každém jeho příspěvku nechybí ani informace o aktivitě mnichů a jejich práci a nových produktech. „Příchod těchto neobvykle teplých dnů jsme v našem klášteře využili k péči o přírodu. Bratři pracující na zahradě se pustili do přípravy půdy na jarní setbu a do přípravy samotných nových záhonů. Jiní zase pokračovali ve zpracování bohaté úrody ovoce a zeleniny. Mimo jiné jsme začali dělat oblíbenou kandovanou dýni. Tu vyrábíme z naší vlastní bohaté úrody. Současně bychom vám rádi představili i naši dlouho očekávanou výtečnou lískooříškovou pomazánku obsahující 24% podíl lískových oříšků. Tomu se říká delikatesa nabitá energií. Ať už vyberete výbornou kandovanou dýni, nebo chutnou pomazánku, vždy to bude skvělá volba. Takové dobroty se hodí nejen jako chuťovka, ale i překvapení či dárek pro druhé.“
Ilustrační foto z Pixabay