Slavností Krista Krále končí církevní rok. Zkusili jsme zapátrat po receptu, který by se hodil pro tento den, který mládež označuje za „církevní Silvestr“. A našli jsme. Německá teoložka Angelika Thol Hauke v knize kulinářských specialit na sváteční dny církevního roku doporučuje recept na medové vafle se šlehačkou. Jeden snadný postup na tento typ vaflí jsme vyzkoušeli. Potřebné ingredience najdete v každé domácnosti a výsledek zaručeně potěší.
Co budete potřebovat na 8 vaflí?
250 gramů hladké mouky
2 polévkové lžíce tekutého medu
1 špetku soli
250 ml vlažného mléka
1 vejce
1 balíček vanilkového cukru
50 gramů margarínu (např. Rama)
1 polévková lžíce oleje
10 gramů droždí
Příprava těsta a pečení
Do mísy dáme mouku a sůl. V části mléka rozmícháme droždí, vanilkový cukr, vejce a margarín. Přidáme zbytek mléka, med, olej a vše vlijeme do mísy s moukou.
Ručním šlehačem směs rozmícháme na hladké těsto, které necháme 10 až 15 minut odpočívat.
Mezitím si připravíme vaflovač.
Před pečením potřeme předehřáté pečící desky olejem.
Jednotlivé vafle pečeme 5 až 6 minut dozlatova.
Z uvedeného množství těsta lze upéct až 8 čtvercových vaflí.
Podáváme se šlehačkou, ovocným džemem nebo čerstvým ovocem.
Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.
Fotka od Herbich z Pixabay