„Cop všech svatých“ v originále Allerheligenstriezel patří ke svátku Všech svatých stejně jako mazanec k Velikonocům nebo Vánočka k Vánocům. Peče se však v předvečer prvního listopadového dne a servíruje druhý den k snídani nebo během dne ke svačině.
Recept na pečivo z kynutého těsta se může lišit region od regionu. Vyzkoušeli jsme recepturu ze Štýrska. Zde najdete i video návod na zapletení jednotlivých proudů těsta do tvaru copu, který v Česku známe z vánočního pečení. České video na pletení těsta ve tvaru vánočky je i zde.
Ingredience na dva copy
- 1 kg hladké mouky
- zarovnanou polévkovou lžíci soli
- 400 ml mléka
- 100 ml vody
- 50 g čerstvého droždí
- 100 g cukru
- 100 g oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- 100 g rozinek (můžete z receptu vynechat)
- Tuk na vymazání plechu nebo pečící papír
- Rozmíchané vejce nebo bílek na potření
- Případně krystaly cukru na posypání nebo mandlové lupínky
Příprava těsta a pečení
Na „cop všech svatých“ si připravíme kvásek. Zahřejeme mléko s vodou, rozmícháme v něm droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
Mléko nesmí být příliš horké, aby droždí neztratilo schopnost vzejít.
- V rozpuštěném másle/nebo oleji/ rozmícháme cukr a žloutky.
- Mouku se solí smícháme ve velké míse, nejprve přidáme směs se žloutky a po promísení smícháme s kváskem a dobře prohněteme. Rozinky vmícháme do těsta až jako poslední a dobře prohněteme.
- Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě půl hodiny kynout.
- Pak těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou z nich pak na tři nebo čtyři kousky. Kdo cop plete z šesti dílů, rozdělí si těsto na šest částí.
- Každý díl těsta hněteme na pomoučeném válu, až vznikne hladký kousek těsta, který půjde dobře rozválet na podlouhlý pramen.
- Cop upleteme ze tří, čtyř nebo šesti pramenů. Stejně postupujeme i druhého dílu těsta.
- Troubu předehřejeme na 200°.
- Oba copy uložíme vedle sebe na tukem vymazaný plech (nebo pečící papír) a necháme ještě půl hodiny kynout.
- Upletené a nakynuté copy potřeme vajíčkem, aby „Cop všech svatých“ získal pěkný lesk. Kdo má rád, může posypat krystaly cukru nebo mandlovými lupínky.
- Teplotu trouby snížíme na 180° C a pečeme 35 až 40 minut.
Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.
Fotka od Alexandra Gorsche z Pixabay