Andělská kuchyně (Anielska kuchnia), tak se jmenoval pořad vysílaný v dnes již zaniklé polské televizní stanici Religia TV. Hlavní tváří kulinářského programu byla řeholnice Aniela Garecka SDS z kongregace sester Božského Spasitele. Autorka celé řady kuchařských knížek v něm prezentovala klášterní recepty. Mezi nejvíce vyhledávané patří na YouTube recept na koblihy, které se smaží nejen v klášterních kuchyních po celém Polsku na „Tłusty Czwartek“ a ten je právě dnes. Jak usmažit koblížky sestry Aniely a tlustý čtvrtek řádně oslavit? Zde je recept.
Ingredience na kynuté těsto:
500 g hladké mouky
250 ml teplého mléka
100 g cukru krupice
50 g droždí
50 g másla
4 žloutky
Rumové aroma (nebo lžíce rumu)
1 čajová lžička soli
Ke smažení klášterní kuchařka doporučuje použít olej nebo sádlo.
Postup přípravy těsta:
Začínáme zahřátým mlékem, do něj dáme trochu cukru. Bez něj kvásek nevyroste. Rozmícháme a rozdrobíme do něj droždí. Vše zamícháme a necháme chvíli odstát a vzrůst.
Zbytek cukru vmícháme do mouky. Přidáme 4 žloutky. Do koblih se nedávají celá vajíčka jen samotné žloutky! A do těsta lze v tuto chvíli přidat trochu rumové chuti (rumové aroma nebo trocha rumu). Ještě je třeba těsto posolit. 1 lžička soli bude stačit.
Do takto připravené směsi přidáme kvásek s droždím a vše zamícháme do těsta. Přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu nakynout.
Z nakynutého těsta sestra vytvaruje na pomoučeném dřevěném válu těsto do většího obdélníku. Na jednu polovinu těsta nanáší s dostatečným rozestupem kopečky marmelády. Do koblih používá hustou marmeládu. Těsto s marmeládou jednoduše překryje druhou polovinou těsta a pomocí skleničky vykrajuje jednotlivé koblížky.
Sestra Aniela si tak usnadňuje práci, protože jak říká, smaží jich na Tlustý čtvrtek běžně tak 300 až 500 a proto netvaruje každou koblihu zvlášť. Vykrojené díly nechá ještě na pomoučeném vále dobře nakynout. „Jsou pěkné, kulaté, rovné,“ pochvaluje si sestra Aniela připravené koblížky.
Zkušená kuchařka na videu předvádí i jiný způsob přípravy těsta. Nejprve vykrajuje jen kolečka bez marmelády. Doprostřed umístí marmeládu a prsty těsto okolo sladké náplně obalí podobně jak při vázání koláčů s mákem či tvarohem nebo při přípravě kynutých knedlíků. Ručně koblížek naformuje a dobře těstem zalepí všechny otvory, aby se marmeláda při smažení nedostala z těsta ven.
Sestra má v záloze ještě jednu metodu. Z těsto nakrájí čtverečky, do nichž zabalí marmeládu a ručně vytvaruje tvar koblihy.
Lze postupovat ještě jiným způsobem. Můžete si navážit těsto po 50 g a z jednotlivých kousků vytvarovat ručně tvar koblížku a nechat jej přes smažením ještě pořádně vykynout.
Plnit marmeládou je lze podobně jako v pekárnách až po usmažení plničkou na koblihy.
Smažení:
Olej nebo sádlo rozpálíme na pánvi s vysokým okrajem nebo ve velkém hrnci na teplotu okolo 150 °C. Jestli je tuk už dobře rozpálený vyzkoušíte osmažením kousku těsta, které z přípravy koblih zbylo.
Do rozpáleného tuku se koblihy nejdříve vkládají vrchní stranou. Smaží se nejprve 3 až 4 minuty a pak se koblih otočí na spodní stranu s smaží se další 3 minuty do zlatova.
Koblihy vytahujeme z rozpáleného tuku pomocí dřevěných nebo kovových kuchyňských pomůcek. Pracujeme opatrně, aby nedošlo k popálení.
Tuk z usmažených koblih necháme odkapat na papírovou kuchyňskou utěrku.
Pokud nebyly koblihy plněny marmeládou před smažením, naplníme je usmažené pomocí cukrářského sáčku s plnící kovovou špičkou. K náplni se hodí různé druhy domácích nebo kupovaných marmelád nebo sladkých ovocných náplní z meruněk, jahod, višní atd.
Hotové koblihy servírujeme lehce pocukrované moučkovým cukrem. Dobrou chuť!