Mezi postními recepty tento vyniká. Nabízí návod na sladký dezert, který po upečení nestihne ani vychladnout. Když jej nabídnete členům rodiny, nestačíte se ohlédnout a bude pryč. Jakoby tu ani nebyl. To je kouzlo „velkopáteční“ bábovky, kterou si můžete upéct kdykoliv během postní doby. Třeba k nedělní odpolední kávě. „Karfreitag Gugelhupf“ je oblíbená v německy mluvících zemích. A jistě zdomácní i u vás.
Na „velkopáteční“ bábovku budete potřebovat
• 4 vejce (pokojová teplota)
• 250 g moučkového cukru
• 1/8 l řepkového oleje
• 1/8 l vody
• 250 g hladké mouky
• ½ balení prášku do pečiva
• špetka soli
• Řepkový olej na vymazání formy
• Moučkový cukr na pocukrování upečené bábovky
• Formu na bábovku s obsahem 2 l
Příprava/pečení:
Oddělíme žloutky od bílků.
Ručním šlehačem smícháme žloutky s moučkovým cukrem, olejem a vodou. Stačí 10 minut, až vznikne nažloutlá pěna.
Prosejeme mouku s práškem do pečiva a smícháme (ručním šlehačem) se žloutkovou směsí.
V jiné nádobě rozšleháme vaječné bílky se špetkou soli, dokud se z nich nevytvoří tuhá pěna.
Našlehané bílky smícháme s připraveným těstem a vzniklou tekutou směsí naplníme předem olejem vymazanou bábovkovou formu.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C (horní a dolní ohřev) asi 50 minut.
Po upečení otočíme formu dnem vzhůru a necháme asi 10 minut vychladnout.
Před podáváním posypeme „velkopáteční“ bábovku moučkovým cukrem.
Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.