Recepty

Máte chuť na něco sladkého v postní době? Vyzkoušejte „velkopáteční“ bábovku

Mezi postními recepty tento vyniká. Nabízí návod na sladký dezert, který po upečení nestihne ani vychladnout. Když jej nabídnete členům rodiny, nestačíte se ohlédnout a bude pryč. Jakoby tu ani nebyl. To je kouzlo „velkopáteční“ bábovky, kterou si můžete upéct kdykoliv během postní doby. Třeba k nedělní odpolední kávě. „Karfreitag Gugelhupf“ je oblíbená v německy mluvících zemích. A jistě zdomácní i u vás.

Na „velkopáteční“ bábovku budete potřebovat

• 4 vejce (pokojová teplota)

• 250 g moučkového cukru

• 1/8 l řepkového oleje

• 1/8 l vody

• 250 g hladké mouky

• ½ balení prášku do pečiva

• špetka soli

• Řepkový olej na vymazání formy

• Moučkový cukr na pocukrování upečené bábovky

• Formu na bábovku s obsahem 2 l

Příprava/pečení:

Oddělíme žloutky od bílků.

Ručním šlehačem smícháme žloutky s moučkovým cukrem, olejem a vodou. Stačí 10 minut, až vznikne nažloutlá pěna.

Prosejeme mouku s práškem do pečiva a smícháme (ručním šlehačem) se žloutkovou směsí.

V jiné nádobě rozšleháme vaječné bílky se špetkou soli, dokud se z nich nevytvoří tuhá pěna.

Našlehané bílky smícháme s připraveným těstem a vzniklou tekutou směsí naplníme předem olejem vymazanou bábovkovou formu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C (horní a dolní ohřev) asi 50 minut.

Po upečení otočíme formu dnem vzhůru a necháme asi 10 minut vychladnout.

Před podáváním posypeme „velkopáteční“ bábovku moučkovým cukrem.

Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.

Reklama
Reklama

Reklama
Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap