Recepty

Veka patrona pekařů sv. Klementa Maria Hofbauera

V tomto roce si připomínáme 200 let od smrti patrona pekařů sv. Klementa Maria Hofbauera (1751-1820). Rodák z Tasovic se vyučil pekařem ve Znojmě a část svého života se řemeslu skutečně věnoval. Patrona Vídně a Varšavy, ale především misionáře řádu redemptoristů s apoštolskou horlivostí uctívají zejména v sousedním Rakousku. Na jeho památku před více než sto lety upekli veky sv. Klementa.

Letos recept u příležitosti příprav na 200. výročí od jeho odchodu na věčnost oprášili ze starých pekařských knih, upekli a s nadšením ochutnali. Pečivo je nejen velmi dobré, ale svým tvarem je také symbolické. Tak jako sv. Klement se o něj snadno rozdělíte s těmi, kdo s vámi doma nebo na pouti zasednou ke společnému jídlu. 

Veky sv. Klementa Maria Hofbauera zvládnete upéct také sami doma. Budete překvapeni, jak jsou dobré a v poutnickém batohu vám vydrží vláčné i několik dní. Kombinace pšeničné a žitné mouky vytvoří chuť připomínající staré dobré dalamánky. Veky sv. Klementa jsou však daleko lepší. Věřte! 

Co na jejich upečení potřebujete?

250 gramů hladké pšeničné mouky

250 gramů žitné mouky (hladké nebo grahamové)

350 ml vlažné vody

1 kostka čerstvého droždí (42 gr) /lze nahradit 1 balíčkem sušeného droždí

1,5 zarovnané polévkové lžíce cukru

2 zarovnané kávové lžičky soli

2 lžíce kmínu

A to je skutečně vše. Žádný olej, máslo nebo jakýkoliv tuk. 

Postup tvarování těsta

Postup přípravy a pečení

Ingredience smícháme a necháme dobře nakynout. Ke zpracování těsta využíváme nejraději pekárnu na domácí chléb. Těsto lze zpracovat a nechat vykynout i bez této pomůcky.

Po vykynutí rozdělíme těsto na 4 díly a na dobře pomoučeném vále z každého dílu uválíme šišku se špičatými konci. Kouzlo vek sv. Klementa spočívá nejen v jejich chuti, ale i netypickém tvaru. Ten dosáhneme tím, že hranou svých dlaní nebo jinou pekařskou pomůckou, rozdělíme vyválenou šišku na tři díly. Těsto však nedělíme na tři části, jen v místě naznačeném dlaněmi prsty oba krajní konce jakoby přiškrtíme. Dostaneme tak tvar s jednou větší bulkou uprostřed a dvěma špičatými rohy.

Na plech pokrytý pečícím papírem narovnáme všechny 4 takto upravené šišky, potřeme vodou a pečeme.

V troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia pečeme 25 minut. Pro docílení ještě lepších vlastností pečiva se doporučuje vložit do spodní části trouby hrnek s teplou vodou, která docílí při pečení správnou vlhkost.

Specialitu pečenou v letošním roce na připomínku patrona pekařů a inspirativního světce sv. Klementa Maria Hofbauera lze využít k poutnickému rituálu dělení se o chléb. Veku sv. Klementa dokáže na tři části rozdělit i malé dítě a o svůj chléb se tak podělit s tím, kdo s ním sdílí jednu domácnost nebo tráví čas na pouti nebo výletě.

K přípravě receptu jsme se inspirovali na stránkách Vídeňské arcidiecéze. 

Máte tip na recept vhodný do této rubriky? 

Pošlete nám jej na e-mailovou adresu pavel.siuda@seznam.cz. 

Děkujeme a přejeme dobrou chuť a pohodové putování životem. 

Similar Posts

Share via
Copy link
Powered by Social Snap