Směs koření, které běžně používáme do medových perníčků, působí v receptu sušenek sv. Hildegardy z Binderu antistresově. „Nervenkekse“ kromě špaldové mouky obsahují máslo, med a zejména tři výrazná koření: muškátový oříšek, hřebíček a skořici. Jejich kombinace posiluje nervy. Cukroví obsahující prášek z muškátového oříšku se nesmí přejídat. Tři kousky denně bohatě stačí.
Ingredience:
200 g špaldové hladké mouky
125 g změklého másla
1 vejce
2 polévkové lžíce medu
50 g třtinového cukru
5 g mletého muškátového oříšku
2,5 g prášku z hřebíčku
5 g skořice
strouhaná citrónová kůra z půlky bio citronu
špetka soli
Postup přípravy těsta a pečení:
Do mísy dejte mouku se špetkou soli, vejce, med, cukr, koření a citronovou kůru. Máslo nakrájíme na malé kousky a také přidáme. Ručním hnětačem nebo v robotu připravíme pevné těsto. Jeli-těsto hodně lepivé, přidáme další dvě až tři polévkové lžíce mouky a zapracujeme. Z hladkého těsta vytvarujeme hrudku a dáme ji na hodinu do lednice zchladnout.
Po vytažení z lednice poprašte pracovní plochu moukou a těsto vyválejte na tloušťku 4-5 mm.
Tvary vykrajujeme formičkami na cukroví a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 15 minut.
Upečené sušenky necháme vychladnout a uložíme do uzavíratelné sklenice nebo plechové krabice.
Využití:
Antistresové sušenky sv. Hildegardy z Bindenu konzumujeme spíše jako doplněk stravy než jako sladkost. Dospělý by neměl zkonzumovat více ne 3-5 sušenek denně. Koření jim dodává tak výraznou chuť, že jich stejně více ani jíst nebudete. V Německu a Rakousku se sušenky pečou už téměř tisíc let. Podle kuchařek a cukrářek pomáhá koření v nich namíchané dobře přečkat chmury šedivých zimních dnů, pozvednou náladu a zajistí dobré nervy. To zní dobře. Dobrou chuť!
Inspirace: Německé a rakouské kuchařky
Foto: Dominik Siuda