Poutní stezky

Cyrilometodějská stezka bude značena i v ulicích Říma. O spolupráci jednala v Itálii delegace Zlínského kraje

Delegace ze Zlínského kraje navštívila poslední týden v květnu italskou metropoli Řím. Součástí čtyřdenního pracovního programu byla jednání o spolupráci kraje s italskými partnery v oblasti cestovního ruchu, prezentace Univerzity Tomáše Bati, ale také audience u papeže Františka. Významné místo v programu měla prezentace projektu Evropské kulturní stezky svatých Cyrila a Metoděje (EKSCM) před zástupci deseti evropských velvyslanectví při Svatém stolci. Jednání svou přítomností podpořili velvyslanec České republiky při Svatém stolci Václav Kolaja i velvyslanec České republiky v Itálii Jan Kohout.

Programu se zúčastnil také hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. „Po setkání s papežem Františkem na Svatopetrském náměstí jsme absolvovali prezentaci Cyrilometodějské stezky před zástupci velvyslanectví při Svatém stolci ze Slovenska, Polska, Rakouska, Bulharska, Rumunska, Řecka, Severní Makedonie, Srbska, Černé Hory a Chorvatska. Někteří z nich okamžitě projevili zájem o další prezentace v jejich zemích a vyjádřili zájem o spolupráci,“ uvedl hejtman.

Po jednání navštívili zástupci kraje také baziliky sv. Praxedy a sv. Klementa, se kterými už aktivně Zlínský kraj na propagaci Cyrilometodějské stezky spolupracuje. Na římské radnici byla podepsána dohoda o dalším propojení stezky s italským hlavním městem.  

V rámci pracovního programu navštívila krajská delegace také radnici Metropolitního města Říma a setkala se s místostarostou Pierluigi Sannou a dalšími hosty. „Máme za sebou řadu jednání i podpis dohody o spolupráci mezi Zlínským krajem a právě touto italskou provincií. Ta se od 1. června stala oficiálním členem Sdružení Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje, stejně jako město Aquileia a polská Akademie Supraska. Pro Cyrilometodějskou stezku je to zcela mimořádný úspěch. Na římské radnici jsme také jednali o možnosti vytvoření značení stezky v samotném Říme a vyvedení směrem na sever metropole,“ vysvětlil náměstek hejtmana a předseda Sdružení EKSCM Lubomír Traub.

Reklama

Více o Cyrilometodějské stezce na https://www.cyril-methodius.cz/cs/

Zdroj: tiskové zprávy Zlínský kraj

Foto: Prezentace před velvyslanci v Římě. Program zahájil velvyslanec České republiky při Svatém stolci Václav Kolaja. Autor: Tiskové oddělení Zlínského kraje

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap