Abrahám měl ženu Sáru. Měl se stát praotcem Izraele a přitom byl bezdětný. Zlom v jeho životě nastal ve chvíli, kdy se u jeho stanu pod duby v Mamre zjevila nečekaná návštěva. Tři muži se na několik hodin stali jeho hosty. Dostali vodu k omytí nohou, pečené telecí maso, ale také čerstvé chlebové placky, které jim Sára připravila. Sám Abrahám ji o to poprosil.
Událost zjevení Hospodina před stanem v Mamre i recept na chlebové placky popisuje první biblická kniha Genesis. „Honem vezmi tři měřice mouky, té nejjemnější, zadělej ji a upeč placky!“ (Gn 18,6) K přípravě čtyř chlebových placek budeme kromě pšeničné mouky potřebovat ještě trochu olivového oleje, vodu a sůl. S kynutím nám pomůže droždí.
Mléku, které praotec Izraele servíroval třem nebeským hostům, kteří mu při odchodu slíbili, že do roka bude mít vytouženého syna, se však v tomto receptu zcela vyhneme. Sářiny placky si tak mohou bez starostí upéct a dopřát i ti, kdo trpí intolerancí na laktózu.
Suroviny:
30 g droždí
2 lžíce olivového oleje (kdo netrpí intolerancí na laktózu může nahradit změklým máslem nebo máslem bez laktózy)
1 až 1,5 lžičky soli
300 g vody
500 g pšeničné mouky (polohrubá)
Postup přípravy těsta a pečení:
Droždí rozmícháme ve vodě, přidáme olivový olej, mouku a sůl a uhněteme těsto. Mísu s těstem necháme 15 až 20 minut kynout. Když těsto vykyne na dvojnásobnou velikost, rozdělíme jej na čtyři části a vytvoříme z nich kruhové placky. Tyto chlebové placky necháme opět kynout tak 15 až 20 minut. Placky potřeme vodou a následně upečeme ve vyhřáté troubě na 200°C. Doba pečení je 20 až 30 minut.
Tip pekaře:
Chlebové placky před upečením potřete vodou a ozdobte olivami nebo sezamovými semínky.
Podávání:
Sářiny chlebové placky se hodí nejen ke všem různým přílohám (máslo, šunka, sýr), ale můžete jej podávat také jako přílohu k pečenému masu nebo zelenině. Určitě dokáží zahnat váš hlad stejně jako v Biblickém příběhu. (Gn 18,1-10a)
Foto: Pixabay.com