Recepty

„Cop všech svatých“ vypadá jak vánočka a v Rakousku se servíruje 1. listopadu

„Cop všech svatých“ v originále Allerheligenstriezel patří ke svátku Všech svatých stejně jako mazanec k Velikonocům nebo Vánočka k Vánocům. Peče se však v předvečer prvního listopadového dne a servíruje druhý den k snídani nebo během dne ke svačině.

Recept na pečivo z kynutého těsta se může lišit region od regionu. Vyzkoušeli jsme recepturu ze Štýrska. Zde najdete i video návod na zapletení jednotlivých proudů těsta do tvaru copu, který v Česku známe z vánočního pečení. České video na pletení těsta ve tvaru vánočky je i zde.

Ingredience na dva copy

  • 1 kg hladké mouky
  • zarovnanou polévkovou lžíci soli
  • 400 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 50 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru
  • 100 g oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 100 g rozinek (můžete z receptu vynechat)
  • Tuk na vymazání plechu nebo pečící papír
  • Rozmíchané vejce nebo bílek na potření
  • Případně krystaly cukru na posypání nebo mandlové lupínky

Příprava těsta a pečení

 Na „cop všech svatých“ si připravíme kvásek. Zahřejeme mléko s vodou, rozmícháme v něm droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.

Mléko nesmí být příliš horké, aby droždí neztratilo schopnost vzejít.

  • V rozpuštěném másle/nebo oleji/ rozmícháme cukr a žloutky.
  • Mouku se solí smícháme ve velké míse, nejprve přidáme směs se žloutky a po promísení smícháme s kváskem a dobře prohněteme. Rozinky vmícháme do těsta až jako poslední a dobře prohněteme.
  • Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě půl hodiny kynout.
  • Pak těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou z nich pak na tři nebo čtyři kousky. Kdo cop plete z šesti dílů, rozdělí si těsto na šest částí.
  • Každý díl těsta hněteme na pomoučeném válu, až vznikne hladký kousek těsta, který půjde dobře rozválet na podlouhlý pramen.
  • Cop upleteme ze tří, čtyř nebo šesti pramenů. Stejně postupujeme i druhého dílu těsta.
  • Troubu předehřejeme na 200°.
  • Oba copy uložíme vedle sebe na tukem vymazaný plech (nebo pečící papír) a necháme ještě půl hodiny kynout.
  • Upletené a nakynuté copy potřeme vajíčkem, aby „Cop všech svatých“ získal pěkný lesk. Kdo má rád, může posypat krystaly cukru nebo mandlovými lupínky.
  • Teplotu trouby snížíme na 180° C a pečeme 35 až 40 minut.
Fotka od Alexandra Gorsche z Pixabay

Similar Posts

Share via
Copy link
Powered by Social Snap