Recepty

„Cop všech svatých“ vypadá jak vánočka a v Rakousku se servíruje 1. listopadu

„Cop všech svatých“ v originále Allerheligenstriezel patří ke svátku Všech svatých stejně jako mazanec k Velikonocům nebo Vánočka k Vánocům. Peče se však v předvečer prvního listopadového dne a servíruje druhý den k snídani nebo během dne ke svačině.

Recept na pečivo z kynutého těsta se může lišit region od regionu. Vyzkoušeli jsme recepturu ze Štýrska. Zde najdete i video návod na zapletení jednotlivých proudů těsta do tvaru copu, který v Česku známe z vánočního pečení. České video na pletení těsta ve tvaru vánočky je i zde.

Ingredience na dva copy

  • 1 kg hladké mouky
  • zarovnanou polévkovou lžíci soli
  • 400 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 50 g čerstvého droždí
  • 100 g cukru
  • 100 g oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 100 g rozinek (můžete z receptu vynechat)
  • Tuk na vymazání plechu nebo pečící papír
  • Rozmíchané vejce nebo bílek na potření
  • Případně krystaly cukru na posypání nebo mandlové lupínky

Příprava těsta a pečení

 Na „cop všech svatých“ si připravíme kvásek. Zahřejeme mléko s vodou, rozmícháme v něm droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.

Mléko nesmí být příliš horké, aby droždí neztratilo schopnost vzejít.

  • V rozpuštěném másle/nebo oleji/ rozmícháme cukr a žloutky.
  • Mouku se solí smícháme ve velké míse, nejprve přidáme směs se žloutky a po promísení smícháme s kváskem a dobře prohněteme. Rozinky vmícháme do těsta až jako poslední a dobře prohněteme.
  • Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě půl hodiny kynout.
  • Pak těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou z nich pak na tři nebo čtyři kousky. Kdo cop plete z šesti dílů, rozdělí si těsto na šest částí.
  • Každý díl těsta hněteme na pomoučeném válu, až vznikne hladký kousek těsta, který půjde dobře rozválet na podlouhlý pramen.
  • Cop upleteme ze tří, čtyř nebo šesti pramenů. Stejně postupujeme i druhého dílu těsta.
  • Troubu předehřejeme na 200°.
  • Oba copy uložíme vedle sebe na tukem vymazaný plech (nebo pečící papír) a necháme ještě půl hodiny kynout.
  • Upletené a nakynuté copy potřeme vajíčkem, aby „Cop všech svatých“ získal pěkný lesk. Kdo má rád, může posypat krystaly cukru nebo mandlovými lupínky.
  • Teplotu trouby snížíme na 180° C a pečeme 35 až 40 minut.
Fotka od Alexandra Gorsche z Pixabay

Similar Posts

Share via
Copy link
Powered by Social Snap

Tato stránka používá soubory cookies pro analýzu návštěvnosti, správné fungování webu a reklamu. Používáním tohoto webu souhlasíte s tímto použitím. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít