Recepty

Svatokateřinská pizza ve tvaru atributu světice

Upéct něco speciálního v den svátku sv. Kateřiny Alexandrijské? Nad tím se již před léty zamyslela kuchařka Jessica Gordon a na svém foodblogu s recepty na celý církevní rok nabízí několik nápadů. Jedním z nich je pizza upečené ve tvaru dřevěného kola, který je atributem této křesťanské mučednice. Kruhový tvar mají sice všechny pizzy, ale tato je skutečně speciální. Posuďte sami. Přikládáme recept na pizzu a fotografie ke sváteční inspiraci.

Těsto na pizzu

500 gr hladké mouky (pizza mouka)

300 ml vlažné vody

½ kostky droždí

2 kávové lžičky cukru

1 a ½ kávové lžičky soli

3 polévkové lžíce olivového oleje

Z droždí, cukru a trošky vody připravíme kvásek. Ve vodě rozmícháme sol a olej.

Mouku přesejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj kvásek a část vody s olejem a solí. Promísíme s moukou. Přidáme další část vodní směsi a opět promícháme. Postupně do mouky zapracujeme celou tekutinu. Uhněteme těsto a necháme vykynout.

Po vykynutí rozdělíme těsto na 2 části (2 pizzy) a postupně každou z nich rozválíme do tvaru kruhu. Uprostřed těsto nařízneme tak, jak krájíme pizzu (4 paprskovité řezy). Necháme však část okraje nedokrojené. Asi 6 až 7 cm.

Tomatovou směs, sýr, olivy, šunku nebo jiné ingredience, kterými pizzu dochucujeme, rozložíme po obvodu těsta, které tvoří obvod kruhu. Osm vnitřních cípů těsta přehneme přes okraj a vytvoříme tak uzavřený kruh. Dozdobíme olivami a posypeme pizza kořením.

Takto připravenou kruhovou pizzu vložíme do trouby a při 250°C pečeme 15 minut.

Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap