Recepty

Zmrzlina v kornoutku bez zmrzlinovače? Vyzkoušejte recept z tvarohu, másla a smetany

Letní mlsání se neobejde bez zmrzliny. Cena oblíbených nanuků na dřívku opět poskočila a více než loni zaplatíme i za točenou zmrzlinu ve stánku nebo cukrárně.  Výroba domácí zmrzliny se tak může stát ekonomicky výhodnou alternativou, ale také bezva zábavou pro ty, kdo si bez mraženého krému nedokážou horký den představit.

Umíchat z dostupných surovin bílou hmotu podobnou nanuku a zmrazit jí ve formičce už vyzkoušel asi každý. Máme pro vás tip, jak si vyrobit vlastní zmrzlinu do oplatkového kornoutu a přitom použít jen ruční šlehač. Kromě snadno dostupných surovin k její přípravě stačí jen obyčejný mrazák.

Jak na to? Nejdříve se v prodejně potravin poohlédněte po oplatkových kornoutcích. Dají se koupit v balení po 10 ks v samoobsluze nebo „profi“ balení ve velkoobchodech. Nejvíce zaplatíte za kornoutky v malém balení. Jeden vyjde asi na tři koruny. Kornoutek z kartonu po 100 kusech vyjde asi na polovic.

Suroviny:

Čokoláda na vaření (100 g)

Tvaroh ve vaničce – polotučný (500 g)

Máslo – změklé při pokojové teplotě (50 g)

Smetana ke šlehání (250 ml)

Cukr moučka (60 g)

Vanilkový cukr 3 balíčky po 20 g (celkem 60 g)

Oříšky, cukrářské ozdoby

Postup přípravy:

Připravte si kornoutky (10 ks)

Ve vodní lázni rozpusťte tabulku čokolády.

Kávovou lžičkou vymažte vnitřek kornoutku rozpuštěnou čokoládou. Přímo na dno kornoutku kápněte jednu lžičku čokolády.

Na chvíli vložte čokoládou vymazané kornoutky do mrazničky, aby čokoláda ztuhla.

Mezitím připravíme tvarohový krém.

Do mísy nebo vyšší nádoby vhodné na šlehání dejte tvaroh, změklé máslo, cukr a vše zalejte smetanou. Elektrickým ručním šlehačem směs vyšlehejte. Stačí pár minut, až krém získá pevnější konsistenci.

Vytáhnete kornoutky z mrazáku a kávovou lžičkou je až po okraj naplňte tvarohovým krémem.

Naplněný kornout můžete podle chuti dozdobit nadrobno nasekanými oříšky nebo cukrářskými barevnými posypy.

Výsledek svého tvoření vložte do mrazničky. Po 3 hodinách můžete zmrzlinu ochutnat. Bude mít již konzistenci točené zmrzliny. Když počkáte ještě déle, získáte mražený krém podobný oblíbenému tvarohovému nanuku. Na rozdíl od toho kupovaného vám z něj nezůstane v ruce žádné dřívko.

Sám sobě zmrzlinářem

Pokud byste si přáli ve zmrzlinářském řemesle pokračovat, najdete řadu inspirací v kuchařkách, které se na výrobu domácích zmrzlin specializují. V online knihkupectví Kosmas seženete například knihu „Zmrzliny“ vydanou v roce 2020 nebo „Mražené dezerty“ z roku 2017.

Zmrzlinové stroje lze koupit například e-shopu Electronic-star.cz.  

Dobrou chuť a krásné léto přeje Poutnictví.cz.

Autor fotografií zmrzliny připravené podle tohoto receptu: Dominik Siuda

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap

Tato stránka používá soubory cookies pro analýzu návštěvnosti, správné fungování webu a reklamu. Používáním tohoto webu souhlasíte s tímto použitím. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít