K adventu patří pečení a ke svátku svatého Mikuláše zdobený nebo marmeládou promazaný perník politý čokoládou. Můžete však také vyzkoušet tento recept z oblasti Franky, která je součástí Bavorska. Tamější hospodyňky pečou perník v kastlíkové chlebové formě. Těsto je připravené za pár minut. Perník je upečený za hodinu. Když jej nesníte celý k odpolední kávě, zůstane vám ještě na snídani.
Co budete potřebovat?
300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
100 g mletých lískových oříšků
3 čajové lžičky perníkového koření
1 balíček prášku do pečiva (koření a prášek do pečiva lze nahradit 1 balením kypřícího prášku do perníku)
1 balíček vanilkového nebo vanilínového cukru
250 ml mléka
150 g rozpuštěného másla
2 polévkové lžíce medu
4 vejce
Příprava těsta
Suché části smícháme v jedné míse (mouka, cukr, vanilkový cukr, oříšky, koření a prášek do pečiva)
Zahřejeme mléko, rozmícháme v něm med a rozpustíme máslo. Až bude mléko vlažné, rozmícháme v něm 4 vejce.
Tekutou směs smícháme se sypkou a dobře promícháme.
Pečení
Do tukem vymazané a pomoučené formy nalejeme těsto.
Pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 55 minut.
Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.