Recepty Vánoce

Recept na langoš jaký na adventních trzích nedostanete

Langoš – oblíbená maďarská placka s tatarkou, kečupem, česnekem a sýrem se na adventních trzích nyní prodávat nesmí. Co se dá dělat? Truchlit ani protestovat asi nepomůže. Můžete si vyzkoušet tuto vpravdě pouťovou pochoutku usmažit doma. Recept je snadný. Tak s chutí do toho. Ať neprožijete letošní advent bez langoše.

Co budete potřebovat na 4 langoše?

400 g polohrubé mouky

1 čajovou lžičku soli

½ kostky čerstvého droždí (21 g)

250 ml vlažného mléka

1-2 polévkové lžíce olivového oleje

Postup přípravy těsta

Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a promísíme.

Ve vlažném mléce rozpustíme droždí a postupně promícháváme s moukou a uhněteme těsto.

Necháme jej 15 minut odpočívat.

Až nyní do těsta vhněteme 1 až 2 polévkové lžíce oleje, které těsto zvláční.

Opět necháme kynout na dobu 45 minut.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a dalším hnětením zformujeme jednotlivé díly do tvaru koule.

Z každé porce těsta pak rukou (dlaněmi) vytvarujeme potřebné placky na langoše. Tvarujeme tak, abychom dostali typický kruhový tvar langoše s tlustším okrajem po obvodu.

Smažení a podávání

Langoše smažíme na pánvi v rozpáleném rostlinném tuku z obou stran dozlatova.

Přebytečný olej z placek necháme odkapat a langoše otřeme papírovou kuchyňskou utěrkou.

Podávat můžete s tím, co máte rádi. S kečupem, tatarkou, česnekem a strouhaným sýrem nebo s kysanou smetanou, orestovanou slaninou nebo klobásou. K dozdobení můžete použít zelenou petrželovou nať nebo pažitku. Fantazii se meze nekladou.

Foto: Dominik Siuda

Reklama
Reklama

Reklama
Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap