Recepty Vánoce

Recept na langoš jaký na adventních trzích nedostanete

Langoš – oblíbená maďarská placka s tatarkou, kečupem, česnekem a sýrem se na adventních trzích nyní prodávat nesmí. Co se dá dělat? Truchlit ani protestovat asi nepomůže. Můžete si vyzkoušet tuto vpravdě pouťovou pochoutku usmažit doma. Recept je snadný. Tak s chutí do toho. Ať neprožijete letošní advent bez langoše.

Co budete potřebovat na 4 langoše?

400 g polohrubé mouky

1 čajovou lžičku soli

½ kostky čerstvého droždí (21 g)

250 ml vlažného mléka

1-2 polévkové lžíce olivového oleje

Postup přípravy těsta

Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a promísíme.

Ve vlažném mléce rozpustíme droždí a postupně promícháváme s moukou a uhněteme těsto.

Necháme jej 15 minut odpočívat.

Až nyní do těsta vhněteme 1 až 2 polévkové lžíce oleje, které těsto zvláční.

Opět necháme kynout na dobu 45 minut.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a dalším hnětením zformujeme jednotlivé díly do tvaru koule.

Z každé porce těsta pak rukou (dlaněmi) vytvarujeme potřebné placky na langoše. Tvarujeme tak, abychom dostali typický kruhový tvar langoše s tlustším okrajem po obvodu.

Smažení a podávání

Langoše smažíme na pánvi v rozpáleném rostlinném tuku z obou stran dozlatova.

Přebytečný olej z placek necháme odkapat a langoše otřeme papírovou kuchyňskou utěrkou.

Podávat můžete s tím, co máte rádi. S kečupem, tatarkou, česnekem a strouhaným sýrem nebo s kysanou smetanou, orestovanou slaninou nebo klobásou. K dozdobení můžete použít zelenou petrželovou nať nebo pažitku. Fantazii se meze nekladou.

Foto: Dominik Siuda

Similar Posts

Share via
Copy link
Powered by Social Snap

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít