Recepty

Smažená motanice „Strauben“ podle receptu z kláštera Stift Heiligenkreuz

Máte nečekanou návštěvu? Po celodenním putování by se hodil zákusek a cukrárna je už zavřená? Stačí pár ingrediencí, pávnička, plotna a rozpálený tuk a za pár minut můžete mlsat. Vyzkoušejte sladkou smaženou motanici „Strauben“ tak ji umí v rakouském cisterciáckém klášteře Stift Heiligenkreuz.

Rychejší moučník snad ani neexistuje. O recept na dezert oblíbený zejména v jižních Tyrolích se na internetu podělil bratr Markus na klášterním YouTube kanále. Vyzkoušeli jsme jej a funguje i na sever od Vídně.

Na těsto budete potřebovat tyto ingredience:

25 dkg hladké mouky

¼ litru mléka

Špetka soli

1 balíček vanilkového cukru

20 cl ovocného destilátu (v originále Grappa)

3 celá vejce

Rostlinný olej ke smažení (např. slunečnicový)

Brusinkový džem (nebo z jiného ovoce)

Příprava těsta:

Mouku, mléko, sůl, vanilkový cukr, vejce a štamprli ovocného destilátu rozmíháme na hladké a tekuté těsto.

Na pánvi rozpálíme tuk a pomocí trychtýře část těsta rozlejeme všemi různými směry tak, že těsto vytvoří nepravidelnou mřížku. Tuto na pohleda zvláštní „palačinku“ do zlatova osmažíme z obou stran (1-2 minuty) a po dosmažení necháme tuk odkapat.

Z těsta se nám takto postupně podaří připravit 3 až 4 kulaté „Straben“.

K servírování budeme potřebovat moučkový cukr, kterým placku pocukrujeme a doprostřed naneseme ovocnou směs. Originální jihotirolský „Strauben“ se podává s brusinkovým džemem. Můžeme však sáhnout také po borůvkovém nebo malinovém.

Podává se teplé.

Similar Posts

Share via
Copy link
Powered by Social Snap