Máte nečekanou návštěvu? Po celodenním putování by se hodil zákusek a cukrárna je už zavřená? Stačí pár ingrediencí, pávnička, plotna a rozpálený tuk a za pár minut můžete mlsat. Vyzkoušejte sladkou smaženou motanici „Strauben“ tak ji umí v rakouském cisterciáckém klášteře Stift Heiligenkreuz.
Rychejší moučník snad ani neexistuje. O recept na dezert oblíbený zejména v jižních Tyrolích se na internetu podělil bratr Markus na klášterním YouTube kanále. Vyzkoušeli jsme jej a funguje i na sever od Vídně.
Na těsto budete potřebovat tyto ingredience:
25 dkg hladké mouky
¼ litru mléka
Špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
20 cl ovocného destilátu (v originále Grappa)
3 celá vejce
Rostlinný olej ke smažení (např. slunečnicový)
Brusinkový džem (nebo z jiného ovoce)
Příprava těsta:
Mouku, mléko, sůl, vanilkový cukr, vejce a štamprli ovocného destilátu rozmíháme na hladké a tekuté těsto.
Na pánvi rozpálíme tuk a pomocí trychtýře část těsta rozlejeme všemi různými směry tak, že těsto vytvoří nepravidelnou mřížku. Tuto na pohleda zvláštní „palačinku“ do zlatova osmažíme z obou stran (1-2 minuty) a po dosmažení necháme tuk odkapat.
Z těsta se nám takto postupně podaří připravit 3 až 4 kulaté „Straben“.
K servírování budeme potřebovat moučkový cukr, kterým placku pocukrujeme a doprostřed naneseme ovocnou směs. Originální jihotirolský „Strauben“ se podává s brusinkovým džemem. Můžeme však sáhnout také po borůvkovém nebo malinovém.
Podává se teplé.
Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.