Poutní místa

5. pouť kuchařů a cukrářů na Svatém Hostýně. Rondony vezměte s sebou!

Máte rádi dobré jídlo? Kávičku a k ní sladký zákusek? To vše by nebylo možné bez šikovných kuchařů a cukrářů. Mezi nimi je také řada ctitelů Panny Marie Svatohostýnské. V sobotu 6. srpna se mistři kulinářského řemesla vypraví na Svatý Hostýn na svou již 5. kuchařskou pouť. Uctí Pannu Marii a připomenou si svého patrona sv. Vavřince.

Poutníky z řad kuchařů a cukrářů od ostatních návštěvníků svatyně snadno rozeznáte. Budou mít na sobě symbol svého řemesla – rondon a případně i bílé čepice. Někteří z nich na sobě hrdě ponesou řád sv. Vavřince, který získali při minulých ročnících poutní slavnosti. Příslušníci kuchařského a cukrářského cechu se shromáždí před bazilikou v 9.30 hodin. Průvodem zamíří do baziliky, kde začíná v 10.15 mše svatá. Bohoslužbou však akce neskončí.

Hlavní organizátor pouti – Asociace kuchařů a cukrářů, pobočka Morava a Slezsko, připravuje doprovodný program plný chutí a vůní. Navíc na pouti oslaví 20 let od založení. Dvě dekády činnosti regionální pobočky připomene výstava. K prodeji budou koláče, zdobené perníčky, kuchařské knihy Helenčino pečení paní Vybíralové. Kuchařští mistři k obědu letos připraví slezský bigos.

Patronát nad 5. ročníkem pouti kuchařů a cukrářů přijal švýcarský kuchař David Geisser, který se proslavil službou u švýcarské gardy ve Vatikánu vydáním kuchařky oblíbených jídel tří papežů – sv. Jana Pavla II., Benedikta XVI. a Františka. Na pouť jsou zváni nejen lidé, kteří se kuchařskému a cukrářskému řemeslu profesionálně věnují, ale také ti, kdo rádi vaří a pečou nebo jen milují dobré jídlo.

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap