Jablka, cukr, skořice a perníkové koření dodají adventnímu chlebu správnou vláčnost a vůni. Jeho příprava se sice trochu protáhne, odměnou však bude chuť až z jižního Tyrolska. Adventní chleby se zde pečou nejen jako součást místních kulinářských tradic, ale z každého prodaného bochníku je místními pekaři odváděn příspěvek na charitativní projekty.
Co budete na jeho upečení potřebovat?
750 g jablek
200 g cukru krupice
1 polévková lžíce kakaového prášku
125 g drcené mandle
250 g sultánek (rozinek)
1 polévková lžíce ovocného destilátu
1 kávová lžička skořice
2 kávové lžičky perníkového koření
500 g polohrubé mouky
1,5 balíčku prášku do pečiva
Jak sladký jablečný chléb připravit?
1. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Posypeme je cukrem a dobře promícháme. Směs necháme nejméně dvě hodiny odstát.
2. Oslazenou směs s jablky smísíme s kakaem, mandlemi, sultánkami, pálenkou, skořicí a perníkovým kořením. Přidáme mouku s práškem do pečiva.
3. Když jsou všechny ingredience dobře promíchány, naplňte těsto do dvou středně velkých hranatých forem na chleba a pečte při teplotě 175°C po dobu 70-75 minut. Po upečení vyjměte a nechte vychladnout.
Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.
Bild von JürgenB auf Pixabay