Recepty

Arcibiskupské vinařství sklidilo letošní úrodu a k svatomartinské huse doporučuje mladá vína

K dnešnímu svátku sv. Martina patří víno stejně jako pečená husa. Arcibiskupské vinné sklepy v Kroměříži v těchto dnech nabízejí letošní mladá vína, která se ke svatomartinskému menu hodí stejně jako ta svatomartinská. Ve své nabídce mají Muškát moravský a Svatovavřinecké rosé. A jak vypadá celá letošní sklizeň a jaký bude ročník 2020?

Tuny hroznů z vinice v Hluku. Na plody z Velehradu si počkáme

Tuny hroznů sklidili vinaři na vinici ve vinařské obci Hluk. Víno se zde pěstuje na 6,5 ha plochy. Svahy byly osázené v letech 1997, 1998 a 2003. Od té doby již vinice krásně vzrostla a každý rok bohatě plodí. Arcibiskupské vinařství má nově vysázenou vinici také na Velehradě o rozloze 6 ha. Na úrodu z této vinice si však budeme muset ještě počkat. Zatím neplodí. Do budoucna se ale dočkáme vín z odrůd Pálava, Sylvánské zelené, Tramín červený, Sauvignon, Chardonnay či Hibernal.

Nejpěknější hrozny má letos odrůda Rulandské šedé

„Letošní vinobraní začalo oproti minulému roku o něco málo později, a to 8. října 2020 sběrem odrůdy Modrý Portugal. Způsobilo to především chladné a deštivé podzimní počasí a málo slunečných dnů. Hrozny tudíž neměly dostatečné množství cukrů, a tak jsme s jejich sběrem museli chvíli vyčkat. Nejpěknější hrozny byly od odrůdy Rulandské šedé. Průměrná cukernatost letos dosahovala 20 °NM,“ uvádí tisková zpráva společnosti Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž.

Počasí mělo vliv i na sklizené množství hroznů, které bylo v tomto roce mírně nižší. „V létě nás potrápily kroupy, které narušily část hroznů a způsobily ztráty v rozsahu cca 10 %. I přes nepříznivé podmínky se můžeme pochlubit pěknými výsledky,“ dodávají vinaři.

• Modrý Portugal – 3,2 t cukernatost 21 °NM

• Rulandské šedé – 16 t cukernatost 23 °NM

• Ryzlink rýnský – 6,3 t cukernatost 20 °NM

• Rulandské bílé – 4,9 t cukernatost 21,2 °NM

• Svatovavřinecké – 3,6 t cukernatost 19 °NM

Poslední odrůdu Cabernet Moravia sklidili 6. listopadu za mírných ranních mrazíků 3,5 t hroznů s cukernatostí 16 °NM.

 Podle vinařství byly vylisované mošty v dobré kondici, a to i díky nově pořízenému systému řízeného kvašení. „Mošty jsme důkladně odkalovaly, někdy i 3x abychom dosáhli dobré kvality vína. Cukernatost byla v letošním roce průměrná, nejnižší byla 16 °NM a nejvyšší cukernatosti pak dosáhla Pálava 23,2 °NM (z hroznů z Krumvíře), z naší vinice byla pomyslným vítězem v cukernatosti odrůda Rulandské šedé s 23 °NM. Kyseliny dosahovaly od 6-9 g/l.“

Výroba vín z vlastních hroznů a plodů moravských vinařů

Výroba vína arcibiskupských vinařů neslouží jen k produkci mešních vín. V nabídce mají celou škálu vín vhodných k servírování nejen ke svatomartinské huse. Kromě vlastních hroznů zpracovávají také produkci prověřených moravských vinařů. „Letos se můžeme těšit na vína z odrůd Muškát moravský, Irsai Oliver, Pálava, Chardonnay, Merlot, Carménère, Hibernal či Sauvignon Gris.“

Celý sortiment vinařství včetně e-shopu najdete na https://www.arcibiskupskevino.cz/.  

Bild von Steve Buissinne auf Pixabay

Similar Posts

Share via
Copy link
Powered by Social Snap

Tato stránka používá soubory cookies pro analýzu návštěvnosti, správné fungování webu a reklamu. Používáním tohoto webu souhlasíte s tímto použitím. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít