Recepty

Korutanský rendlík – sladká tečka při putování po stezce sv. Emy (Hemmaweg)

Ve Vídni si dejte Sacher dort, ve Štýrsku perníkové srdce a v Korutanech musíte ochutnat korutanský rendlík (Kärntner Reindling). Sladká buchta ve tvaru bábovky se peče z kynutého těsta a nesmí chybět v této jihovýchodní části Rakouska na žádném velikonočním stole. Buchta s ořechy, rozinkami a hlavně skořicí se podobá italskému panettone.

Původně ji korutanské hospodyňky připravovaly přímo v hrnci, a proto dostal název podle železného rendlíku. Dnes v restauraci nebo horské útulně dostanete ke kávě kousek ve tvaru bábovky. Doma můžete zkusit obojí. Upéct tuto výbornou buchtu v rendlíku nebo v bábovkové formě.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

500 g hladké pšeničné mouky

1 žloutek, 1 vejce

40 g droždí (kostku čerstvého nebo 1 balíček instantního)

1/4 litru mléka

70 g cukru krystal

100 g másla

Sůl (špetka)

1 štamprli rumu

Na náplň:

Cukr krystal, skořici a rozinky podle chuti (pro děti, které rozinky z buchet rády vydloubávají, je z receptu raději vynechte. Ušetříte jim i sobě práci)

Na kousky nasekané vlašské ořechy – můžete opražit s cukrem (množství podle chuti)

Na zalití těsta ve formě:

50 gramů rozpuštěného másla¨

Příprava těsta:

Ze všech ingrediencí na kynuté těsto připravíme těsto v domácí pekárně na chleba v programu kynutí těsta.

Kdo tuto pomůcku v domácnosti nemá, musí postupovat podle tohoto návodu:

Z 50 ml teplého mléka, droždí a polévkové lžíce mouky necháme vzejít kvásek.

Rozpustíme máslo, přidáme cukr, zbytek mléka a necháme vychladnout. Pak ve směsi rozmícháme vajíčko a žloutek. Pro docílení hladkého těsto vlijeme jednu štamprli rumu.

To vše smísíme ve větší míse s hladkou moukou a špetkou soli. Necháme kynout. Těsto necháme stát zakryté asi 45 minut na teplém místě.

V mezičase si připravíme náplň z cukru, skořice, rozinek a ořechů.

Rozpustíme si 50 gramů másla.

Práce s těstem a formou

Když těsto vykyne, celé jej na pomoučeném vále rozválíme. Posypeme sladkou směsí z cukru, skořice, rozinek a ořechů. Těsto s náplní srolujeme, stočíme do tvaru šneka (zavináče) a vložíme do máslem vymazané formy (bábovkové nebo hrnce – rendlíku). Před vložením těsta vymazanou formu zevnitř pocukrujte moučkovým cukrem. Docílíte tak na výsledné buchtě chutné karamelizované krusty.

Těsto v pečící formě ještě před vložením do trouby zalijte připraveným rozpuštěným máslem.

Pečení:

Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C po dobu 60 minut. Kdo peče korutanský rendlík ve skutečném plechovém rendlíku a ne v keramické bábovkové formě bude mít hotovo asi o 10 minut dříve.

Pozor na výšku nad formou, aby těsto nepřekynulo a nepřipálilo se o svrchní díl trouby.

Servírování:

Podává se nakrájené na kousky jako bábovka. Můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.

Za jeden kousek korutanského rendlíku dáte v Korutanech nejméně 2 Eura. Tolik vás při domácím pečení vyjdou ingredience na celou buchtu.

S tradičním korutanským pečivem se setkáte na poutní stezce sv. Emy (Hemmaweg), která je hlavní patronkou této spolkové země. 

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap

Tato stránka používá soubory cookies pro analýzu návštěvnosti, správné fungování webu a reklamu. Používáním tohoto webu souhlasíte s tímto použitím. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít