Kláštery

Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha letos slaví 10 let a stáčí jednu novinku za druhou

Letos teče pivo na Břevnově proudem. Klášterní pivovar sv. Vojtěcha obnovený v roce 2011 po 130 leté přestávce slaví první kulatiny. Soudky s pivními speciály se z jeho bran valí navzdory pandemii a zavřeným hospodám. Hned z kraje roku se lahve oděly do nových slavnostních etiket a z varen vychází jedno překvapení za druhým.

„Ať už je současná situace jakákoliv, rozhodli jsme se tento výroční rok pojmout tak trochu oslavně. Určitě je důvod slavit. Pivovar si prošel velkým vývojem, stal se důležitou součástí kláštera, toho nejstaršího mužského kláštera v Čechách,“ komentoval zahájení oslav pivovar na Facebooku, kde téměř denně informuje o tom, co se v areálu kláštera vaří a stáčí do sudů, lahví i plechovek.

Foto: Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha

Opatský ležák stočila do plechovek mobilní plnící linka „Divoká husa“

Již v lednu se lahvovaly speciály Pšeničný bock 16 % a Tramway ALE. Následoval Opatský ležák, který pivovar věnoval arciopatovi Břevnovského kláštera P. Prokopu Siostrzonkovi, OSB. Na představení této novinky si příznivci pivovaru počkali do konce ledna. Ještě před jeho expedicí napínali sládci budoucí konzumenty jejich představivost popisem jeho výroby.

„Aby pivo bylo skutečně unikátní, kromě sladu jsme kompletně změnili i chmelení. Chmel je důležitý pro hořkost a aroma piva. Držíme se zásady, že na české pivní styly používáme výhradně český chmel. Ale český chmel není pouze Žatecký poloraný červeňák. Proto jsme se rozhodli vyzkoušet odrůdy Sládek a Agnus. Jejich kombinace by měla přinést odlišný, lehce kořenitý charakter hořkosti. Ve vůni by měla zapůsobit synergie obou odrůd a přinést do piva lehce citrusový nádech. Opatský ležák bude ještě hořčí, než náš klasický ležák.“

„Den D“ Opatského ležáku přišel 25. ledna 2021, kdy do pivovaru nacouvala mobilní plnící linka WildGoose WG2 Evolution Series. S tímto komplexním zařízením zajíždí společnost CRAFT 33 do minipivovarů po celé České republice a plní jejich zlatavý mok přímo z jejich skladovacích tanků do plechovek. Za hodinu takto v plechovkách skončí 6,8hl piva. Plechovky jsou k dispozici o objemech 0,33 a 0,44 a 0,5 litru a každý minipivovar může mít svou vlastní etiketu.

„Pivní šampáňo“ a nakouřený Benedikt

Další letošní novinka má pivní chuť, k jeho servírování však budete potřebovat jiné skleničky než jste zvyklí u klasického ležáku. Pivovar v Břevnově totiž připravil speciální pivní sekt plný bublinek. „Ke všem slavnostním okamžikům, přípitkům či oslavám patří sekt. Možná i z tohoto důvodu vznikl v Belgii pivní styl Biere de Champagne. Aby i pivaři měli svůj šumivý nápoj a nezáviděli vinařům. My letos určitě máme co slavit. A protože chceme, abyste slavili s námi, tak jsme připravili náš Pivní sekt,“ informoval pivovar o svém dalším speciálu.

Jedná se o světlé, svrchně kvašené pivo (4,5 % obj. alkoholu), které bylo sekundárně dokvašeno pomocí šampaňských kvasinek. „Pivo je šumivější, s krásným muškátovým aroma. Díky březovému cukru, který je nezkvasitelný a kvasinky ho nesežerou, jsme vytvořili verzi demi-sec,“ dodávají sládci k slavnostní novince, která se nabízí v 0,75 l lahvích stejně jako vinné sekty.

Reklama

Poslední vychlazenou novinkou z Klášterního pivovaru sv. Vojtěcha je „Nakouřený Benedict 13 %“. Jedná se o polotmavé pivo, na jehož výrobu byl použit slad, jenž se sušil nad bukovým dřevem. Tento slad vyrábí věhlasná německá sladovna Weyermann. „Proto je v pivu cítit lehká dřevnato-kouřová linka,“ popisuje pivovar pivo, které z úspěchem navařil také minulý rok. „Loni vám Nakouřený Benedict strašně zachutnal, tak jsme ho letos uvařili zase o trochu víc, aby vyšlo na všechny. Pivo se krásně páruje se sýry a uzeninami.“

Pro pivo se mohou vydat jen Pražané. Do kláštera i do klubu Benedict

Dostat se k pivním speciálům z produkce Klášterního pivovaru sv. Vojtěcha je pro mimopražské kumšt. Čepované pivo je zatím v nedohlednu, ale lahve s čerstvě natočeným pivem jsou k dispozici stále v pivovarské prodejně v areálu kláštera. Osobně si pro pivo mohou dojet nebo dojít ti, kdo mají trvalý pobyt nebo žijí v Praze. Lze využít také e-shop. Pivovar rozváží objednávky každý čtvrtek po Praze 5, 6 a 7. Kompletní nabídku lze také zakoupit v Karlíně ve spřáteleném Pivovarském klubu Benedict.

Zdroj informací a fotografií: Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap