Chutné švýcarské mléčné housky Weggli nejen k oslavě založení konfederace

Ke Švýcarsku patří hory, luxusní hodinky, vlaky, ostré multifunkční zavírací nože, ale také velmi chutné pečivo. Mezi nimi jedno vyniká. Housky Weggli se staly symbolem státního svátku, který si občané alpské země připomínají každoročně 1. srpna.

Tradiční houska nesmí u oslav Švýcarského národní dne (Schweizer Bundesfeiertag) chybět. Oslavují totiž založení Švýcarské konfederace v roce 1291. 

V prodejnách s potravinami na housky Weggli v období před tímto významným dnem narazíte ozdobené papírovou švýcarskou červenou vlaječkou s bílým křížem.

Receptů, jak housky snadno připravit, naleznete na stránkách švýcarských foodblogerů hned několik. Kombinací několika z nich jsme pro vás připravili a vyzkoušeli recept na 8 mléčných housek Weggli.

Suroviny na přípravu těsta a výrobu 8 ks housek:

500 g hladké nebo polohrubé mouky

1 a ½ čajové lžičky soli

21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)

60 g rozpuštěného másla

2 čajové lžičky cukru krupice

2,5 dl (250 ml) teplého mléka

Postup přípravy těsta a pečení:

Všechny suroviny postupně smícháme a uhněteme z nich těsto. Necháme jej asi 30 minut vykynout a pak jej rozdělíme na 8 dílů. Z každého dílu vytvarujeme hnětením hrudku ve tvaru kulovité housky, kterou uložíme na plech prostřený pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minut nakynout.

Reklama

Do nakynutých bochánků nakrojíme tvar helvétského kříže. Hodí se na to velmi dobře ostrá čepel švýcarského nožíku. Takto připravené housky potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka nebo jen mlékem. A dáme do trouby péct.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 ° C maximálně 20 minut.

Švýcarské housky Weggli můžete využít jako základ pro snídani či svačinu s máslem, sýrem, šunkou a salámem nebo je dochutit sladkou ovocnou pomazánkou.

Reklama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap