Recepty

Domácí špaldový chléb podle sv. Hildegardy z Bingenu

Pro zdravý, křupavý a ještě horký chléb nemusíte chodit časně ráno do pekárny. Upečete si jej bez větší námahy u sebe doma. Stačí mouka, sůl, kostka droždí, trocha vody, mléka a pak jen trochu trpělivosti a na stole vám bude vonět čerstvé pečivo. Klidně i ze špaldové mouky, jak jej pekla sv. Hildegarda z Bingenu.

Co budete potřebovat?

1 kg špaldové celozrnné mouky (lze použít i jinou chlebovou mouku či směs na pečení v domácí pekárně)

1 a ½ lžíce soli

¼ litru mléka a ½ litru vody (celkem 750 ml tekutin)

1 kostka droždí (42 gr), lze nahradit sušeným droždím

Tuk na vymazání formy

Fotka od Pexels z Pixabay

Postup přípravy:

Mouku nasypeme do velké mísy a smícháme se solí.

Droždí rozmícháme v trošce mléka

V mouce uděláme důlek a nalejeme do něj směs s droždím a zasypeme trochou mouky.

Necháme 15 minut reagovat.

Do mísy s moukou a droždím přidáme zbylé tekutiny, dobře promícháme a hněteme.

Koření:

Chléb dostane ještě lahodnější chuť, když těsto okořeníme kmínem, anýzem, fenyklem a koriandrem. Z každého typu koření stačí jedna polévková lžíce. Koriandru může být jen půl lžíce.

Kynutí:

Těsto necháme kynout 45 minut.

Pečení:

Troubu necháme rozehřát na 200°C

Péct můžeme v hranaté formě nebo v tzv. římském hrnci. (formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou)

Těsto ve formě před vložením do trouby potřeme vodou nebo mlékem.

Pečeme asi 60 minut.

Chleba je hotový, když při poklepání na spodní stranu zní dutě.

Špalda je velmi chutnou potravinou, která posiluje zdraví a imunitu.

Recept na chléb funguje i při použití jiné mouky. Např. směsi na pečení chleba s žitnou moukou.

Fotka od RitaE z Pixabay

Máte tip na článek nebo tiskovou zprávu do některé z rubrik magazínu Poutnictvi.cz? Napište nám na redakce@poutnictvi.cz. Děkujeme.

Similar Posts

Share via
Copy link
Powered by Social Snap