Recepty

Tříkrálové pečení: koruna z kynutého těsta

Velké církevní svátky mají své zastoupení také v jídelníčku. Na Vánoce pečeme vánočky, na Velikonoce mazance a svátek Tří králů má také svou kynutou buchtu. „Dreikönigskuchen“ neboli tříkrálový koláč je tradicí v německy mluvících zemích. Tvarem připomíná královskou korunu a jeho příprava je velmi snadná.

Co budeme potřebovat?

Na těsto:

100 g sultánek nebo rozinek

500 g hladké mouky

3 polévkové lžíce cukru krupice

1-1,5 kávové lžičky soli (zarovnané)

30 g droždí

2,5-3 dl mléka

75 g másla (rozpuštěného)

Na zdobení:

1 bílek

1 polévková lžíce mléka

2 polévkové lžíce mandlových plátků a trochu granulovaného cukru na dozdobení

Postup přípravy:

Sultánky (rozinky) zalejeme horkou vodou, aby změkly.

Z  vlažného mléka a droždí připravíme kvásek.

Těsto: Mouku, cukr a sůl smícháme v míse. Do směsi uděláme dolík, vlijeme kvásek, rozpuštěné máslo a zpracujeme těsto. Místu s těstem přikryjeme a necháme nakynutou do dvojnásobného objemu.

Přecedíme sultánky (rozinky) a vmícháme je do nakynutého těsta. Znovu těsto necháme nakynout do dvojnásobného objemu.

Tvarování těsta:

Z nakynutého těsta oddělíme čtvrtinu a vytvarujeme z ní kulatý bochánek. Zbytek těsta rozdělím na 8 stejných částí a vytvaruji 8 kulatých bochánků.

Na plech pokrytý pečícím papírem umístíme doprostřed velký bochánek, který obložíme 8 menšími bochánky tak, aby se dotýkaly a po upečení držely pohromadě.

Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut společně na plechu kynout.

Mezitím si rozpálíme troubu na 180°C a připravíme suroviny na potření a dozdobení.

Zdobení:

Jeden vaječný bílek smícháme s mlékem (polévková lžíce). Směsí potřeme nakynuté těsto připravené na plechu. Následně posypeme mandlovými plátky a granulovaným cukrem.

Pečení:

Pečeme na 180°C po dobu 25 až 30 minut.

Dohotovení:

Upečenou tříkrálovou buchtu můžeme dozdobit papírovou královskou korunou.

Dobrou chuť

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap