Recepty

Vaří se to, peče se to a jí se to! Vyzkoušejte postní bagely

Odpovědí na dětskou hádanku v tomto případě není jitrnice, ale „postní bagel“. V rakouských pekařstvích jej nabízejí jen během postní doby. A je po nich sháňka. „Peču je dvakrát až třikrát týdně,“ uvedl pro dolnorakouský deník pekař Patrick Kronsteiner. Speciální pečivo přichází na řadu hned po masopustních koblihách. V rodinném pekařství jej připravují podle starého receptu a zákazníci se na chutné křupavé kroužky ptají už v listopadu. Jejich čas je však až v postní době.

„Fastenbeugel“ se tvarem i postupem přípravy podobá pečivu s názvem „bagel“. Pečivo prstencového tvaru má své kořeny v židovské komunitě v Krakově. Bagely se tam pekly už v roce 1610. Svou chuť a praktičnost neztratily ani po více než 400 letech.

Příprava bagelů je na rozdíl od jiného pečiva zvláštní tím, že se z těsta vytvořené kroužky před vložením do rozpálené trouby chvíli povaří v osolené vodě. Vyzkoušeli jsme jeden z domácích receptů na „Fastenbeugel“, který je rozšířený mezi rakouskými hospodyňkami.

Co budete potřebovat?

400 gr. pšeničné mouky (polohrubá)

100 gr. žitné chlebové mouky

2 kávové lžičky soli

1 kávová lžička drceného kmínu

½ kostky droždí (asi 20 gr.)

250 ml vlažné vody

100 ml mléka

Příprava těsta a pečení

Rozpustíme droždí v mléce a vodě, přidáme všechny další ingredience a promícháme. Necháme chvíli kynout.

Z těsta vytváříme podlouhlé válce (asi 30 cm, ale mohou být i delší a tenčí). Spojením obou konců těsta vytvoříme kroužky. Množství těsta nám stačilo na 16 ks bagelů.

Jednotlivé bagely vkládáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Pak hned pokládáme na plech. Ještě před vložením do rozehřáté trouby bagely posypeme semínky nebo hrubou solí.

Postní bagely se pečou 20 minut v troubě v předehřáté na 200°C.

Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.

Fotka od Konevi z Pixabay

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap

Tato stránka používá soubory cookies pro analýzu návštěvnosti, správné fungování webu a reklamu. Používáním tohoto webu souhlasíte s tímto použitím. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít