Recepty

Vaří se to, peče se to a jí se to! Vyzkoušejte postní bagely

Odpovědí na dětskou hádanku v tomto případě není jitrnice, ale „postní bagel“. V rakouských pekařstvích jej nabízejí jen během postní doby. A je po nich sháňka. „Peču je dvakrát až třikrát týdně,“ uvedl pro dolnorakouský deník pekař Patrick Kronsteiner. Speciální pečivo přichází na řadu hned po masopustních koblihách. V rodinném pekařství jej připravují podle starého receptu a zákazníci se na chutné křupavé kroužky ptají už v listopadu. Jejich čas je však až v postní době.

„Fastenbeugel“ se tvarem i postupem přípravy podobá pečivu s názvem „bagel“. Pečivo prstencového tvaru má své kořeny v židovské komunitě v Krakově. Bagely se tam pekly už v roce 1610. Svou chuť a praktičnost neztratily ani po více než 400 letech.

Příprava bagelů je na rozdíl od jiného pečiva zvláštní tím, že se z těsta vytvořené kroužky před vložením do rozpálené trouby chvíli povaří v osolené vodě. Vyzkoušeli jsme jeden z domácích receptů na „Fastenbeugel“, který je rozšířený mezi rakouskými hospodyňkami.

Co budete potřebovat?

400 gr. pšeničné mouky (polohrubá)

100 gr. žitné chlebové mouky

2 kávové lžičky soli

1 kávová lžička drceného kmínu

½ kostky droždí (asi 20 gr.)

250 ml vlažné vody

100 ml mléka

Příprava těsta a pečení

Rozpustíme droždí v mléce a vodě, přidáme všechny další ingredience a promícháme. Necháme chvíli kynout.

Z těsta vytváříme podlouhlé válce (asi 30 cm, ale mohou být i delší a tenčí). Spojením obou konců těsta vytvoříme kroužky. Množství těsta nám stačilo na 16 ks bagelů.

Jednotlivé bagely vkládáme do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Pak hned pokládáme na plech. Ještě před vložením do rozehřáté trouby bagely posypeme semínky nebo hrubou solí.

Postní bagely se pečou 20 minut v troubě v předehřáté na 200°C.

Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.

Fotka od Konevi z Pixabay

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap