Recepty

Svatomartinský rohlík má v polské Poznani své muzeum. Ve městě jej pečou už více než 150 let

„Rogale Świętomarcińskie“ neboli svatomartinské rohlíky s nádivkou z bílého máku, piškotových drobečků, ořechů a dalších přísad patří v Polsku v den svátku sv. Martina k povinné snídani. Jemné pečivo připravené z plundrového těsta je povýšeno na sváteční pokrm zvláště v hlavním městě Velkopolska. Poznaň, která je považována za kolébku polské státnosti i církevního života, střeží tradici pečení svatomartinských rohlíků už více než 150 let. Pochoutka se dočkala i Chráněného zeměpisného označení a ve městě má i své vlastní muzeum.

Foto: Otevření muzea Svatomartinských rohlíků v Poznani. Snímek: http://rogalowemuzeum.pl/

Muzeum „rogalowe“ v Klasztornej ulici

„Rogalowe muzeum“ najdete v centru města v Klasztornej ulici č. 23. Z hlavního náměstí Stary Rynek se k němu dostanete po ulici Wielka nebo Woźną. Vstupenky se prodávají ve stánku před budovou a expozici si můžete prohlédnout po zaplacení lístku v hodnově 29 zlotých, tedy něco přes 150 korun. Za tuto cenu vás čeká hodinová interaktivní prohlídka, která je vhodná pro všechny věkové kategorie. Aby si ji vychutnaly i děti, měly by mít aspoň tři roky. Návštěvníci muzea si vyslechnou legendy o vzniku těchto polských croissantů, seznámí se s jejich ingrediencemi a recepturou a vyzkoušíte si je. Na přípravě svatomartinských rohlíků se turisté podílejí i tím, že pomohou mistrovi používat tradiční cukrářské náčiní. Muzeum je vyzdobeno starými reklamními cedulemi, které na rohlík a jeho historii odkazují.

Rohlík lze poslat v krabici

Chráněné zeměpisné označení pomáhá místním pekařům zachovat tradici a jedinečnost pečiva. Jednou z pekáren, která se ve Velkopolsku celoročně svatomartinským rohlíků věnuje, je NATURA v Kobylnici. Na jejich stránkách je k dispozici nejen celá historie „rogala“, ale také jednoduchý recept, podle nějž si může rohlíček doma každý připravit. Nejchutnější však jistě bude přímo od pekařského mistra, který rohlíky ve speciální krabici rozesílá zákazníkům do celého Polska. Krabice je upravena tak, aby každý rohlík měl své místo a cestou se nepotloukl s ostatními. Kdo by chtěl ochutnat rohlík přímo z pece, může se zúčastnit i kurzů jejich pečení.

Recept na svatomartinské rohlíky, které pečou ve Velkopolsku, naleznete zde.

Foto: Pixabay.com

Reklama
Reklama

Reklama
Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap