Příběhy

3000 km v sedle bicyklu. Svatojakubská cesta z Prahy do Santiaga pro hodonínský stacionář Vlaštovka

Vítězové 76. ročníku etapového cyklistického závodu Vuelta a España pózovali v neděli 5. září před katedrálou sv. Jakuba v Santiagu de Compostela. Ke stejnému cíli má namířeno na svém bicyklu Michal Dobíšek z Prahy. Na cyklopouť do Santiaga se vydal 2. září a má za sebou první stovky kilometrů.  Jeho putování má charitativní přesah. IT specialista se rozhodl svoji cestu využít k podpoře hodonínského stacionáře Vlaštovka. Dárcovská výzva má za cíl získat peníze na vybudování nového stacionáře.

Trasa pouti po Svatojakubských stezkách měří z Prahy do Santiaga okolo 3000 km.

K rozhodnutí vyrazit na cestu dlouhou 3000 km přivedlo Michala Dobíška delší pracovní volno, které zaplnilo nejen letní prázdniny, ale i začátek podzimu. Babí léto prožije cykloputováním k nejvyhledávanějšímu poutnímu cíli Evropy – Santiagu de Compostela. „Naskytla se mi možnost tří měsíčního pracovního volna. Řekl jsem si, že takovou dlouhou dovolenou by bylo dobré využít k něčemu, co v běžném provozu udělat nejde. Také si potřebuji srovnat v hlavě myšlenky a rád bych si zkusil nějakou dlouhou trasu na kole,“ popisuje své pohnutky stát se cyklopoutníkem Michal Dobíšek, který se již roky zabýval myšlenkou na svatojakubské putování.

Lidé do Santiaga putují pěšky, na kole, v sedle koně nebo doprovodu osla

Pouť do Santiaga de Compostela k hrobu sv. Jakuba staršího již vykonaly miliony poutníků. Jako prostředek k zvládnutí mnohasetkilometrové pouti volí nejčastěji vlastní chůzi. Vedle pěších poutníků však můžete na Svatojakubské cestě potkat cyklisty nebo poutníky, kteří usedli na ekologický ještě více „bio“ dopravní prostředek. Poutníci v koňském sedle nebo v doprovodu osla nejsou na svatojakubské pouti raritou. Jako doprovod na pouť do Říma zvolil v minulých letech jeden z německých poutníků dokonce lamu.

Většina zájemců o putování do Compostely volí trasy, které začínají ve Francii, Portugalsku nebo přímo ve Španělsku. Vydat se ke svatému Jakubovi od svých domovních vrat patří mezi skutečně odvážné výzvy, o nichž následně vycházejí knihy. Cyklopoutník Michal Dobíšek se na cestu vydal z pražského Vyšehradu. Po stopách bájného Šemíka zamířil k Neumětelům. „Těch 50 km od Vyšehradu do Neumětel byla docela hezká cyklovyjížďka, ale jestli to zvládnul polomrtvý Šemík i s nákladem, tak klobouk dolů! Kromě Šemíkova pomníku mají v Neumětelích i mlékomat rovnou na farmě,“ popsal první kilometry cesty, kterou sdílí na svém Facebookovém profilu.

Cyklopouť s charitativním přesahem. Na podporu stacionáře Vlaštovka v Hodoníně

Svou poutí chce Michal Dobíšek podpořit stacionář Vlaštovka v Hodoníně, který pomáhá rodinám s postiženými dětmi. Aktivita, která působí pod Centrem pro rodinu a sociální služby Hodonín, plánuje stavbu nových prostor. Na spoluúčast mnohamilionové investice potřebuje získat 8 milionů vlastních zdrojů. A s tím chce Vlaštovce svou poutí pomoci Michal. „Aktuálně má stacionář kapacitu 13 míst a nabízí služby pro klienty do 26 let. Cílem projektu, který podporuju, je přesun stacionáře do nových prostor, což by umožnilo rozšíření kapacity na 30 klientů, a to až do 35 let věku. Na projekt má Centrum dotaci z EU i státního rozpočtu, které pokrývají 85 % plánovaných výdajů. Zbývajících 15 % musí pokrýt z dalších zdrojů,“ popisuje účel dárcovského projektu, který zveřejnil pod názvem „Svatojakubská cesta pro Vlaštovku“ na dárcovské platformě Darujme.cz.

Reklama
Denní stacionář Vlaštovka v Hodoníně – aktuální stav.

Výše cílové částky je při pohledu na graf znázorňující součet aktuálních příspěvků jeví jako nedosažitelná. Podobně si tak však při pohledu na tachometr svého kola připadá i Michal. „Můj plán putovat do 3000 km vzdáleného Santiaga je svým způsobem šílený a vymyká se z „běžného“ každodenního života. Lidé kolem CPR Hodonín se do stejně šílených plánů (jako postavit nový stacionář za desítky milionů) pouští v rámci každodenní práce, prostě z potřeby učinit svět lepší. To obdivuju. Reálně neočekávám, že bych svým malým výletem dokázal vybrat 8 milionů. Ale chci mít to číslo na očích, protože to je cíl, se kterým pracují ti praví hrdinové,“ dodává poutník.

Projekt denního stacionáře v Hodoníně, který podporuje Cykloputování Michala Dobíška do Santiaga de Compostela.

Putování Michala Dobíška budeme sledovat v dalších příspěvcích na webu poutnictvi.cz.

Foto: S laskavým svolením Michala Dobíška, který je na pouti do Santiaga de Compostela.

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap