Ve Vídni si dejte Sacher dort, ve Štýrsku perníkové srdce a v Korutanech musíte ochutnat korutanský rendlík (Kärntner Reindling). Sladká buchta ve tvaru bábovky se peče z kynutého těsta a nesmí chybět v této jihovýchodní části Rakouska na žádném velikonočním stole. Buchta s ořechy, rozinkami a hlavně skořicí se podobá italskému panettone.
Původně ji korutanské hospodyňky připravovaly přímo v hrnci, a proto dostal název podle železného rendlíku. Dnes v restauraci nebo horské útulně dostanete ke kávě kousek ve tvaru bábovky. Doma můžete zkusit obojí. Upéct tuto výbornou buchtu v rendlíku nebo v bábovkové formě.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
500 g hladké pšeničné mouky
1 žloutek, 1 vejce
40 g droždí (kostku čerstvého nebo 1 balíček instantního)
1/4 litru mléka
70 g cukru krystal
100 g másla
Sůl (špetka)
1 štamprli rumu
Na náplň:
Cukr krystal, skořici a rozinky podle chuti (pro děti, které rozinky z buchet rády vydloubávají, je z receptu raději vynechte. Ušetříte jim i sobě práci)
Na kousky nasekané vlašské ořechy – můžete opražit s cukrem (množství podle chuti)
Na zalití těsta ve formě:
50 gramů rozpuštěného másla¨
Příprava těsta:
Ze všech ingrediencí na kynuté těsto připravíme těsto v domácí pekárně na chleba v programu kynutí těsta.
Kdo tuto pomůcku v domácnosti nemá, musí postupovat podle tohoto návodu:
Z 50 ml teplého mléka, droždí a polévkové lžíce mouky necháme vzejít kvásek.
Rozpustíme máslo, přidáme cukr, zbytek mléka a necháme vychladnout. Pak ve směsi rozmícháme vajíčko a žloutek. Pro docílení hladkého těsto vlijeme jednu štamprli rumu.
To vše smísíme ve větší míse s hladkou moukou a špetkou soli. Necháme kynout. Těsto necháme stát zakryté asi 45 minut na teplém místě.
V mezičase si připravíme náplň z cukru, skořice, rozinek a ořechů.
Rozpustíme si 50 gramů másla.
Práce s těstem a formou
Když těsto vykyne, celé jej na pomoučeném vále rozválíme. Posypeme sladkou směsí z cukru, skořice, rozinek a ořechů. Těsto s náplní srolujeme, stočíme do tvaru šneka (zavináče) a vložíme do máslem vymazané formy (bábovkové nebo hrnce – rendlíku). Před vložením těsta vymazanou formu zevnitř pocukrujte moučkovým cukrem. Docílíte tak na výsledné buchtě chutné karamelizované krusty.
Těsto v pečící formě ještě před vložením do trouby zalijte připraveným rozpuštěným máslem.
Pečení:
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C po dobu 60 minut. Kdo peče korutanský rendlík ve skutečném plechovém rendlíku a ne v keramické bábovkové formě bude mít hotovo asi o 10 minut dříve.
Pozor na výšku nad formou, aby těsto nepřekynulo a nepřipálilo se o svrchní díl trouby.
Servírování:
Podává se nakrájené na kousky jako bábovka. Můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
Za jeden kousek korutanského rendlíku dáte v Korutanech nejméně 2 Eura. Tolik vás při domácím pečení vyjdou ingredience na celou buchtu.
S tradičním korutanským pečivem se setkáte na poutní stezce sv. Emy (Hemmaweg), která je hlavní patronkou této spolkové země.