Recepty

Vyzkoušejte tvarohové syrniky – tradiční ukrajinské placky smažené na slunečnicovém oleji

Společné jídlo lidi spojuje a boří mezi nimi hranice. To je známý fakt. Ne nadarmo odborníci radí, aby rodina společně často stolovala a mezi jejími členy se upevňovaly vzájemné vztahy. S příchodem statisíců válečných uprchlíků je možné s nimi navázat kontakt i přes společné jídlo. Pro začátek můžete hostům nabídnout jejich tradiční ukrajinské tvarohové placičky „syrniki“. Děti a ženy ubytované v domácnostech, na farách a i charitních ubytovnách tento sladký teplý dezert určitě zahřeje u srdce.

Jejich příprava je velmi snadná a zvládne ji i ten, kdo do kuchyně dosud chodil jen nakukovat do ledničky. Právě v ní najde ingredience potřebné k přípravě. Základem těsta je tvaroh a jedno vejce. Pak už jen potřebujete trochu cukru, pšeničné krupice nebo hrubé mouky, špetku soli a pánev s rozpáleným slunečnicovým olejem.

Ingredience na 10 tvarohových syrniků

400 g tvarohu  (9% tuku)

1 ks vejce

3 čajové lžičky cukru krupice

1 čajová lžička vanilkového cukru

7 polévkových lžic pšeničné krupice (hrubá mouka)

1 špetka soli

Smažení:

Slunečnicový olej

Dohotovení:

Cukr moučka

Marmeláda

Zakysaná smetana

Postup přípravy:

V míse rozmícháme tvaroh, vanilkový a krupicový cukr, přidáme špetku soli a vejce. Do tvarohové směsi vmícháme asi 7 polévkových lžic pšeničné krupice na přípravu dětské kaše nebo hrubou mouku.

Těsto nabíráme lžící, vytvarujeme z něj malé kuličky podobné knedlíkům, které vyválíme v pšeničné krupici (hrubé mouce) a lehce rozmáčkneme na placku. Takto si připravíme asi 10 placiček, které opatrně vložíme na pánev s rozpáleným slunečnicovým olejem. Smažíme z každé strany asi 3 minuty, až jsou „syrniky“ dozlatova opečené.

Podáváme ještě teplé pocukrované práškovým cukrem. Jako příloha se hodí zakysaná smetana, trocha ovocné marmelády nebo zavařeniny. Můžeme je podávat také s medem nebo javorovým sirupem nebo jinou oblíbenou přísadou. S dochucením syrniků můžete experimentovat stejně jako s přísadami do tradičních sladkých palačinek. Nejmenším jistě zachutná verze s čokoládovým krémem.

Tradiční syrniki se na Ukrajině berou jako hlavní jídlo podávané na sladko, ale lze je podávat i jako originální dezert. Tvarohová pochoutka dobře chutná i za studena. Syrniky se proto vyplatí přibalit do batohu na cestu a využít při jarních výletech jako svačinku nebo základ pro piknik v přírodě.

Ukrajinských pochoutek existuje celá řada. Při přípravě syrniků jsme se inspirovali kyjevským foodblogerem a kuchařem Evženem Klopotěnkem. Na jeho stránkách najdete spoustu dalších nápadů na přípravu slaných i sladkých pochoutek. Web nabízí recepty v ukrajinštině, ruštině i angličtině.

Foto: Pixabay.com

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap