Recepty

Antistresové sušenky sv. Hildegardy z Bingenu ze špaldy, medu a muškátového oříšku

Směs koření, které běžně používáme do medových perníčků, působí v receptu sušenek sv. Hildegardy z Binderu antistresově. „Nervenkekse“ kromě špaldové mouky obsahují máslo, med a zejména tři výrazná koření: muškátový oříšek, hřebíček a skořici. Jejich kombinace posiluje nervy. Cukroví obsahující prášek z muškátového oříšku se nesmí přejídat. Tři kousky denně bohatě stačí.

Ingredience:

200 g špaldové hladké mouky

125 g změklého másla

1 vejce

2 polévkové lžíce medu

50 g třtinového cukru

5 g mletého muškátového oříšku

2,5 g prášku z hřebíčku

5 g skořice

strouhaná citrónová kůra z půlky bio citronu

špetka soli

Postup přípravy těsta a pečení:

Do mísy dejte mouku se špetkou soli, vejce, med, cukr, koření a citronovou kůru. Máslo nakrájíme na malé kousky a také přidáme. Ručním hnětačem nebo v robotu připravíme pevné těsto. Jeli-těsto hodně lepivé, přidáme další dvě až tři polévkové lžíce mouky a zapracujeme. Z hladkého těsta vytvarujeme hrudku a dáme ji na hodinu do lednice zchladnout.

Po vytažení z lednice poprašte pracovní plochu moukou a těsto vyválejte na tloušťku 4-5 mm.

Tvary vykrajujeme formičkami na cukroví a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 15 minut.

Upečené sušenky necháme vychladnout a uložíme do uzavíratelné sklenice nebo plechové krabice.

Využití:

Reklama

Antistresové sušenky sv. Hildegardy z Bindenu konzumujeme spíše jako doplněk stravy než jako sladkost. Dospělý by neměl zkonzumovat více ne 3-5 sušenek denně. Koření jim dodává tak výraznou chuť, že jich stejně více ani jíst nebudete. V Německu a Rakousku se sušenky pečou už téměř tisíc let. Podle kuchařek a cukrářek pomáhá koření v nich namíchané dobře přečkat chmury šedivých zimních dnů, pozvednou náladu a zajistí dobré nervy. To zní dobře. Dobrou chuť!

Inspirace: Německé a rakouské kuchařky

Foto: Dominik Siuda

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap