K dnešnímu svátku sv. Martina patří víno stejně jako pečená husa. Arcibiskupské vinné sklepy v Kroměříži v těchto dnech nabízejí letošní mladá vína, která se ke svatomartinskému menu hodí stejně jako ta svatomartinská. Ve své nabídce mají Muškát moravský a Svatovavřinecké rosé. A jak vypadá celá letošní sklizeň a jaký bude ročník 2020?
Tuny hroznů z vinice v Hluku. Na plody z Velehradu si počkáme
Tuny hroznů sklidili vinaři na vinici ve vinařské obci Hluk. Víno se zde pěstuje na 6,5 ha plochy. Svahy byly osázené v letech 1997, 1998 a 2003. Od té doby již vinice krásně vzrostla a každý rok bohatě plodí. Arcibiskupské vinařství má nově vysázenou vinici také na Velehradě o rozloze 6 ha. Na úrodu z této vinice si však budeme muset ještě počkat. Zatím neplodí. Do budoucna se ale dočkáme vín z odrůd Pálava, Sylvánské zelené, Tramín červený, Sauvignon, Chardonnay či Hibernal.
Nejpěknější hrozny má letos odrůda Rulandské šedé
„Letošní vinobraní začalo oproti minulému roku o něco málo později, a to 8. října 2020 sběrem odrůdy Modrý Portugal. Způsobilo to především chladné a deštivé podzimní počasí a málo slunečných dnů. Hrozny tudíž neměly dostatečné množství cukrů, a tak jsme s jejich sběrem museli chvíli vyčkat. Nejpěknější hrozny byly od odrůdy Rulandské šedé. Průměrná cukernatost letos dosahovala 20 °NM,“ uvádí tisková zpráva společnosti Arcibiskupské vinné sklepy Kroměříž.
Počasí mělo vliv i na sklizené množství hroznů, které bylo v tomto roce mírně nižší. „V létě nás potrápily kroupy, které narušily část hroznů a způsobily ztráty v rozsahu cca 10 %. I přes nepříznivé podmínky se můžeme pochlubit pěknými výsledky,“ dodávají vinaři.
• Modrý Portugal – 3,2 t cukernatost 21 °NM
• Rulandské šedé – 16 t cukernatost 23 °NM
• Ryzlink rýnský – 6,3 t cukernatost 20 °NM
• Rulandské bílé – 4,9 t cukernatost 21,2 °NM
• Svatovavřinecké – 3,6 t cukernatost 19 °NM
Poslední odrůdu Cabernet Moravia sklidili 6. listopadu za mírných ranních mrazíků 3,5 t hroznů s cukernatostí 16 °NM.
Podle vinařství byly vylisované mošty v dobré kondici, a to i díky nově pořízenému systému řízeného kvašení. „Mošty jsme důkladně odkalovaly, někdy i 3x abychom dosáhli dobré kvality vína. Cukernatost byla v letošním roce průměrná, nejnižší byla 16 °NM a nejvyšší cukernatosti pak dosáhla Pálava 23,2 °NM (z hroznů z Krumvíře), z naší vinice byla pomyslným vítězem v cukernatosti odrůda Rulandské šedé s 23 °NM. Kyseliny dosahovaly od 6-9 g/l.“
Výroba vín z vlastních hroznů a plodů moravských vinařů
Výroba vína arcibiskupských vinařů neslouží jen k produkci mešních vín. V nabídce mají celou škálu vín vhodných k servírování nejen ke svatomartinské huse. Kromě vlastních hroznů zpracovávají také produkci prověřených moravských vinařů. „Letos se můžeme těšit na vína z odrůd Muškát moravský, Irsai Oliver, Pálava, Chardonnay, Merlot, Carménère, Hibernal či Sauvignon Gris.“
Celý sortiment vinařství včetně e-shopu najdete na https://www.arcibiskupskevino.cz/.
Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.
Bild von Steve Buissinne auf Pixabay