Recepty

Upéct celozrnný chléb je hračka. Vyzkoušejte recept s ovesnými vločkami

Jste v domácí izolaci? Nemáte už doma kousek chleba a nejbližší prodejna už zavřela? Nic se neděje. Zahrajte si na pekaře. Upéct chleba není nic těžkého. Alespoň ne s tímto receptem, který jsme mnohokrát odzkoušeli. Funguje 100 %. Vlastní celozrnný chléb můžete ochutnat ještě dnes.

Co budete potřebovat?  

250 ml vlažné vody

100 ml vlažného mléka

400 gr. špaldové celozrnné mouky

100 gr. žitné mouky

50 gr ovesných vloček

20 gr. čerstvého droždí

10 gr. chlebového koření (kmín, fenykl, anýz a koriandr nebo jen kmín)

20 gr. soli

Postup přípravy těsta

V troše mléka rozpustíte droždí a necháte vzejít kvásek.

V míse dobře promícháte všechny suché ingredience (mouky, vločky, sůl a koření)

Uděláme uprostřed mísy v sypké směsi důlek, vmícháme kvásek a přidáváme zbytek mléka a vodu.

Vše dobře zpracujeme v těsto, které necháme 40 minut kynout.

Tento proces lze obejít tím, že všechny ingredience vložíme do domácí pekárny a necháme připravit kynuté těsto.

Pečení je radost

Vykynuté těsto položíme na pomoučený vál. Zpracujeme jej do tvaru šišky a vložíme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané kastlíkové formy.

Na závěr potřeme vodou a posypeme ovesnými vločkami, lněným semínkem, sezamem nebo jinými semeny (dýně, slunečnice atd.).

Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C jen 45 minut.

Po upečení chleba z formy vyklopíme, necháme vychladnout a servírujeme.

Bild von Nina Myrheim auf Pixabay

Similar Posts

Share via
Copy link
Powered by Social Snap