Kláštery

Evropské setkání mladých v Taizé začalo. Účastníci se modlí a sdílí s ostatními online

Ani v italském Turíně, ani ve francouzské vesničce Taizé nedaleko Cluny. Mládež z Evropy zůstala kvůli koronaviru doma a společné modlitby a setkání prožije online u svých počítačů. Komunita bratří v čele s bratrem Aloisem zahájila letošní Evropské setkání mládeže v neděli 27. prosince v Chrámu smíření. Společných modliteb se může účastnit letos každý přímo z domu. Setkání ve skupinkách lze prožít prostřednictvím online mítinků.

Komunita založená v roce 1940 bratrem Rogerem

„Současná pandemická situace nám přináší výzvu, abychom nepřestávali žít ve společenství a sdílení, ale novými formami. I když se nemůžete účastnit etapy pouti důvěry obvyklým způsobem, máme radost z toho, že můžeme od 27. prosince 2020 do 1. ledna 2021 uspořádat online setkání, kterého se budou moct zúčastnit mladí ze všech kontinentů,“ informuje v desítkách jazyků včetně češtiny web komunity, kterou v roce 1940 založil Švýcar Roger Schütz. Z malé komunity bratří vyrostlo velké řeholní společenství, které se proslavilo v celém světě tzv. meditačními zpěvy z Taizé a v posledních 43 letech organizovalo každoroční Evropské setkání mládeže v některém z evropských velkoměst.

Naposledy se mladí setkali v polské Vratislavi

V loňském roce se do polské Vratislavi sjela mládež z celé Evropy naposledy. Bylo jich 15 tisíc. Letos byla zastávka „Pouti důvěry na zemi“ naplánována do italského Turína. Pandemie koronaviru však přípravy přerušila a bratři se rozhodli termín setkání posunout o rok na přelom roku 2021/2022. Jako náhradní řešení navrhli mladým, aby za nimi přijeli přímo do Taizé. Ani to však není z důvodu protiepidemických opatření možné. V Taizé tak jsou jen bratři z komunity a dobrovolníci, kteří zde dlouhodobě působí a starají se o poutníky.

Konec roku s bratry z Taizé lze strávit jen online

Právě dva z nich Holanďanka Feijke a Němec Tim budou účastníky online setkání provázet v každodenních vstupech. Denně jsou až do 31. prosince 2020 z Taizé vysílány živé přenosy z polední modlitby v 12.30 hodin a večerní modlitby v 18.45 hodin. Pro registrované účastníky ve věku od 18 do 35 let jsou k dispozici také online workshopy na různá témata a setkání ve skupinkách.

Poselství bratra Aloise na rok 2021 o naději

Převor komunity bratr Alois již před Vánocemi zveřejnil text poselství na rok 2021, které je podkladem k rozjímání mladých. Poselství má název „Mít naději v době příznivé i nepříznivé“.

Reklama

Během posledních měsíců se nám mnoho mladých lidí svěřilo s obavami z budoucnosti, které mají: Jaká naděje nám může ukázat směr? Co pro nás může být spolehlivou oporou, když je všechno tak nestabilní? A ještě hlubší otázka: Za co stojí žít? Další hlasy se ozývají: Odolávejme rozčarování a všímejme si znamení naděje,“ uvádí v poselství bratr Alois.

Celý text poselství na rok 2021 je k dispozici zde.

Zpěvník s písněmi ke stažení v pdfku

Součástí každé společné modlitby bratří i mladých jsou tzv. zpěvy z Taizé. Jednoduché kanony s nápěvem v latině, francouzštině, angličtině, ale i v překladech do národních jazyků jsou známé po celém světě. Pro setkání jsou vybrány písně, které se budou během online modliteb opakovat. Bratři z Taizé nabídli ke stažení osmistránkový zpěvník včetně notového zápisu. „Jsou v něm uvedeny písně, které se budou zpívat při poledních a večerních modlitbách, které se budou vysílat živě z Taizé,“ informuje komunita bratří.

Foto: Taize.fr

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap