Chlebová bageta „barra de pan“ s olivovým olejem jako ze španělské pekárny může ještě dnes vonět u vás doma. Příprava není příliš složitá a zvládnete ji upéct ze surovin, které jsou k dispozici nejen v každé domácnosti podél trasy Svatojakubské cesty.
Na upečení 2 ks „barras de pan“ budete potřebovat:
400 g hladké mouky
200 ml vody (teplé)
21 g pekařského droždí (půl kostky) nebo balíček instantního droždí
30 ml olivového oleje
5 g cukru (nebo jedna kávová lžička)
8 g soli (nebo jedna kávová lžička)
Příprava těsta:
Do misky dejte 5 polévkových lžic mouky z naváženého množství mouky, zalijte ji teplou vodou, přidejte kvasnice (droždí), cukr (lžička) a dobře promíchejte. Směs nechte chvíli vzejít pod pokličkou nebo misku přikryjte talířkem.
Zbytek mouky z naváženého množství vsypte do hnětací mísy a smíchejte se solí (1 kávová lžička). V mouce udělejte důlek a vlijte do něj připravený olivový olej. Během hnětení přidejte tekutou směs s kváskem a ze všech surovin uhnětete těsto. Připravené těsto nechte pod látkovou utěrkou nakynout asi 30 minut.
Nakynuté těsto vyjměte z mísy, pokapejte olivovým olejem a lehce těsto propracujte rukama. Následně jej rozdělte na dvě poloviny. Z každé z nich na dřevěném válu nebo stole vypracujte placku s průměrem asi 25 cm. Placku začněte pomalu rolovat od kraje jako koberec. Každý záhyb zatlačte prsty tak, aby se těsto spojilo a netvořilo vzduchové mezery. Postupně vytvoříte podélný válec ve tvaru velkého rohlíku. Oba konce těsta zahněte směrem dolů k plechu, aby se při pečení nerozbalilo.
Dvě vytvořené bagety „barras de pan“ přeneste na plech pokrytý pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě chvíli na plechu trochu nakynout. Před vložením do trouby nakrojte ostrým nožem třemi nebo čtyřmi šikmými řezy a poprašte obě bagety trochou mouky.
Pečení:
Troubu vyhřejte na 200°C a bagety „barras de pan“ pečte dozlatova asi 20 minut. Pro vylepšení vláčnosti a zajištění dostatečné vlhkosti při pečení, vložte na dno trouby ještě kovovou misku s vodou.