Recepty

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

První polovina prázdnin patří tradičně meruňkám. Komu neuzrají na zahradě, musí se po nich poohlédnout na trhu nebo navštívit oblasti, kde je jich letos dostatek. Stromy obsypané oranžovými plody najdete ještě teď na Znojemsku.

Pro recept na meruňkové knedlíky jsme však zajeli ještě dál. Tento je z jižního Tyrolska, které je stejně jako třeba rakouské údolí Wachau okolo města Kremže (Krems an der Donau) proslulé nejen šťavnatým ovocem, ale také skvělými recepty.

Ingredience na 12 knedlíků (pro 6 osob)

80 g másla (změklého při pokojové teplotě)

20 g cukru krupice

2 balíčky vanilkového cukru

2 špetky soli

2 celá vejce

300 g tvarohu (tzv. čerstvý tvaroh)

300 g polohrubé mouky

12 malých meruněk

(120 gr. marcipánové hmoty)

Na posypání:

2 polévkové lžíce másla

120 g strouhanky

1 čajová lžička skořice

4 polévkové lžíce cukru

4 polévkové lžíce rozpuštěného másla k omaštění

Příprava těsta:

Máslo změklé na pokojovou teplotu, cukr, vanilkový cukr a sůl rozmícháme. Přídáme vajíčka, tvaroh a mouku. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto. Na 15 minut jej dáme do chladničky.

Mezitím si umyjeme a vypeckujeme 12 meruněk. Kdo rád zkouší nové chutě, může místo po pecce vyplnit hrudkou marcipánové hmoty (asi 10 g.).

Výroba knedlíků:

Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. První část rozválíme na válu podobně jako těsto na vánoční cukroví a vykrojíme si z něj 6 čtverců o rozměrech 7×7 cm. Do každého z nich zabalíme jednu meruňku a vytvarujeme knedlík. Stejně tak uděláme s druhou polovinou těsta.

Vaření:

Připravené knedlíky vkládáme do hrnce s osolenou vroucí vodou a vaříme 8 minut.

Na pánvi si rozehřejeme máslo a upražíme na něm strouhanku. V upražené strouhance vyválíme uvařené a okapané knedlíky.

Reklama

Podávání:

Servírujeme se strouhankou, práškovým cukrem, špetkou mleté skořice a zalité rozluštěným máslem.

Fotka od RitaE z Pixabay

Dobrou chuť!

Fotka od RitaE z Pixabay

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap