Velké církevní svátky mají své zastoupení také v jídelníčku. Na Vánoce pečeme vánočky, na Velikonoce mazance a svátek Tří králů má také svou kynutou buchtu. „Dreikönigskuchen“ neboli tříkrálový koláč je tradicí v německy mluvících zemích. Tvarem připomíná královskou korunu a jeho příprava je velmi snadná.
Co budeme potřebovat?
Na těsto:
100 g sultánek nebo rozinek
500 g hladké mouky
3 polévkové lžíce cukru krupice
1-1,5 kávové lžičky soli (zarovnané)
30 g droždí
2,5-3 dl mléka
75 g másla (rozpuštěného)
Na zdobení:
1 bílek
1 polévková lžíce mléka
2 polévkové lžíce mandlových plátků a trochu granulovaného cukru na dozdobení
Postup přípravy:
Sultánky (rozinky) zalejeme horkou vodou, aby změkly.
Z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek.
Těsto: Mouku, cukr a sůl smícháme v míse. Do směsi uděláme dolík, vlijeme kvásek, rozpuštěné máslo a zpracujeme těsto. Místu s těstem přikryjeme a necháme nakynutou do dvojnásobného objemu.
Přecedíme sultánky (rozinky) a vmícháme je do nakynutého těsta. Znovu těsto necháme nakynout do dvojnásobného objemu.
Tvarování těsta:
Z nakynutého těsta oddělíme čtvrtinu a vytvarujeme z ní kulatý bochánek. Zbytek těsta rozdělím na 8 stejných částí a vytvaruji 8 kulatých bochánků.
Na plech pokrytý pečícím papírem umístíme doprostřed velký bochánek, který obložíme 8 menšími bochánky tak, aby se dotýkaly a po upečení držely pohromadě.
Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut společně na plechu kynout.
Mezitím si rozpálíme troubu na 180°C a připravíme suroviny na potření a dozdobení.
Zdobení:
Jeden vaječný bílek smícháme s mlékem (polévková lžíce). Směsí potřeme nakynuté těsto připravené na plechu. Následně posypeme mandlovými plátky a granulovaným cukrem.
Pečení:
Pečeme na 180°C po dobu 25 až 30 minut.
Dohotovení:
Upečenou tříkrálovou buchtu můžeme dozdobit papírovou královskou korunou.
Dobrou chuť