„Spodně kvašený, polotmavý speciál inspirovaný německým stylem Märzen. Má jantarovou barvu a dominuje mu vůně sladu s chlebovou kůrkou. Tělo střední se středním řízem.“ To je profesionální popis velikonočního pivního speciálu, který uvařil klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova. Na výrobu speciální várky Vorkloster velikonoční 13 ° použili pivovarníci plzeňský, mnichovský, a vídeňský slad a další specializované karamelové slady. Chmelilo se třemi chmelovými odrůdami.
„Historicky byl Märzen posledním pivem vařeným v březnu, které leželo až do podzimu v ležáckých sklepech. Tohoto se u našeho velikonočního speciálu nedržíme, proto uvádíme, že je stylem Märzen pouze inspirované. Pivo je nefiltrované a nepasterizované,“ uvádí ke speciálu pivovar na svých stránkách a na facebooku.
Pro pivo si do klášterního pivovaru k výdejnímu okénku mohou kvůli vládním opatřením dojít nyní jen místní. Klášterní pivovar Porta Coeli, a. s. však své produkty nabízí prostřednictvím https://eshop.vorkloster.cz/ a rozváží do širého okolí. Auto se z Předklášteří vydává na cestu každé úterý a čtvrtek. Pivo se vozí také do Brna a Nového Města na Moravě.
Více informací klášterním pivovaru najedete na https://www.vorkloster.cz/.
Foto: https://www.facebook.com/pivovarportacoeli