Langoš – oblíbená maďarská placka s tatarkou, kečupem, česnekem a sýrem se na adventních trzích nyní prodávat nesmí. Co se dá dělat? Truchlit ani protestovat asi nepomůže. Můžete si vyzkoušet tuto vpravdě pouťovou pochoutku usmažit doma. Recept je snadný. Tak s chutí do toho. Ať neprožijete letošní advent bez langoše.
Co budete potřebovat na 4 langoše?
400 g polohrubé mouky
1 čajovou lžičku soli
½ kostky čerstvého droždí (21 g)
1 čajová lžička cukru krupice
250 ml vlažného mléka
1-2 polévkové lžíce olivového oleje
Postup přípravy těsta
Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a promísíme.
Ve vlažném mléce rozpustíme droždí a lžičku cukru. Postupně promícháváme s moukou a uhněteme těsto.
Necháme jej 15 minut odpočívat.
Až nyní do těsta vhněteme 1 až 2 polévkové lžíce oleje, které těsto zvláční.
Opět necháme kynout na dobu 45 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a dalším hnětením zformujeme jednotlivé díly do tvaru koule.
Z každé porce těsta pak rukou (dlaněmi) vytvarujeme potřebné placky na langoše. Tvarujeme tak, abychom dostali typický kruhový tvar langoše s tlustším okrajem po obvodu.
Smažení a podávání
Langoše smažíme na pánvi v rozpáleném rostlinném tuku z obou stran dozlatova.
Přebytečný olej z placek necháme odkapat a langoše otřeme papírovou kuchyňskou utěrkou.
Podávat můžete s tím, co máte rádi. S kečupem, tatarkou, česnekem a strouhaným sýrem nebo s kysanou smetanou, orestovanou slaninou nebo klobásou. K dozdobení můžete použít zelenou petrželovou nať nebo pažitku. Fantazii se meze nekladou.
Foto: Dominik Siuda