Recepty

Tip na postní jídlo? Tvarohové knedlíky se zeleninovým salátem

Postní doba vnáší do kuchyní jistou porci kreativity. Půst trvá 40 dní a připravit něco bezmasého a nesladkého už potřebuje jistou dávku vynalézavosti.

Inspirací nám může být klasický recept na tvarohové knedlíky, který ve vídeňském klášteře kongregace sester od Bolestné matky, pro dobu postní inovovala sestra Theresa.

„Většina lidí považuje tvarohové knedlíky za dezert, ale sestra Theresa z františkánských sester Bolestné matky ráda podává tvarohové knedlíky jako pikantní pokrm, který se velmi dobře hodí k čerstvému ​​zeleninovému salátu,“ uvádí web vídeňské arcidiecéze, který klášterní recept publikoval.

Tvarohové knedlíky jsou oblíbené u dětí v jejich sladké variantě s orestovanou strouhankou a cukrem. Sestry ve Vídni pro postní dobu preferují slanou variantu se zeleninou. Foto: Pixabay.com

Ingredience pro přípravu tvarohových knedlíků (porce pro čtyři osoby)

 500 g čerstvého tvarohu

120 g pšeničné krupice

2 vejce

2 lžíce oleje

Na posypání:

 Strouhanka

máslo

sůl

Postup přípravy:

Všechny přísady na těsto promícháme v misce a necháme asi 15 minut nakysnout. Poté tvarujte knedlíky a vařte 15 minut v osolené vodě.

Zahřejte na pánvi strouhanku společně s máslem a trochou soli. Do opražené směsi vložce hotové knedlíky a lehce promíchejte.

Sestry z vídeňského kláštera k takto připraveným knedlíkům doporučují podávat čerstvý zeleninový salát. Salát připravte podle chuti a aktuálně dostupné zeleniny.

Tip pro sladkou verzi:

Reklama

Pokud do strouhanky přidáte místo soli cukr, máte připravenou obvyklou posypku pro sladké tvarohové knedlíky. Na sladko by vám je sestry nabídly s jablečným pyré nebo kompotem.

Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.

Fotka od RitaE z Pixabay

Reklama

Podobné příspěvky

Share via
Copy link
Powered by Social Snap