Postní doba vnáší do kuchyní jistou porci kreativity. Půst trvá 40 dní a připravit něco bezmasého a nesladkého už potřebuje jistou dávku vynalézavosti.
Inspirací nám může být klasický recept na tvarohové knedlíky, který ve vídeňském klášteře kongregace sester od Bolestné matky, pro dobu postní inovovala sestra Theresa.
„Většina lidí považuje tvarohové knedlíky za dezert, ale sestra Theresa z františkánských sester Bolestné matky ráda podává tvarohové knedlíky jako pikantní pokrm, který se velmi dobře hodí k čerstvému zeleninovému salátu,“ uvádí web vídeňské arcidiecéze, který klášterní recept publikoval.
Ingredience pro přípravu tvarohových knedlíků (porce pro čtyři osoby)
500 g čerstvého tvarohu
120 g pšeničné krupice
2 vejce
2 lžíce oleje
Na posypání:
Strouhanka
máslo
sůl
Postup přípravy:
Všechny přísady na těsto promícháme v misce a necháme asi 15 minut nakysnout. Poté tvarujte knedlíky a vařte 15 minut v osolené vodě.
Zahřejte na pánvi strouhanku společně s máslem a trochou soli. Do opražené směsi vložce hotové knedlíky a lehce promíchejte.
Sestry z vídeňského kláštera k takto připraveným knedlíkům doporučují podávat čerstvý zeleninový salát. Salát připravte podle chuti a aktuálně dostupné zeleniny.
Tip pro sladkou verzi:
Pokud do strouhanky přidáte místo soli cukr, máte připravenou obvyklou posypku pro sladké tvarohové knedlíky. Na sladko by vám je sestry nabídly s jablečným pyré nebo kompotem.
Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.