Jste v domácí izolaci? Nemáte už doma kousek chleba a nejbližší prodejna už zavřela? Nic se neděje. Zahrajte si na pekaře. Upéct chleba není nic těžkého. Alespoň ne s tímto receptem, který jsme mnohokrát odzkoušeli. Funguje 100 %. Vlastní celozrnný chléb můžete ochutnat ještě dnes.
Co budete potřebovat?
250 ml vlažné vody
100 ml vlažného mléka
400 gr. špaldové celozrnné mouky
100 gr. žitné mouky
50 gr ovesných vloček
20 gr. čerstvého droždí
10 gr. chlebového koření (kmín, fenykl, anýz a koriandr nebo jen kmín)
20 gr. soli
Postup přípravy těsta
V troše mléka rozpustíte droždí a necháte vzejít kvásek.
V míse dobře promícháte všechny suché ingredience (mouky, vločky, sůl a koření)
Uděláme uprostřed mísy v sypké směsi důlek, vmícháme kvásek a přidáváme zbytek mléka a vodu.
Vše dobře zpracujeme v těsto, které necháme 40 minut kynout.
Tento proces lze obejít tím, že všechny ingredience vložíme do domácí pekárny a necháme připravit kynuté těsto.
Pečení je radost
Vykynuté těsto položíme na pomoučený vál. Zpracujeme jej do tvaru šišky a vložíme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané kastlíkové formy.
Na závěr potřeme vodou a posypeme ovesnými vločkami, lněným semínkem, sezamem nebo jinými semeny (dýně, slunečnice atd.).
Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C jen 45 minut.
Po upečení chleba z formy vyklopíme, necháme vychladnout a servírujeme.
Nechybí vám něco v kuchyni? Potřeby na vaření, pečení a stolování najdete na i-domacipotreby.cz.
Bild von Nina Myrheim auf Pixabay